Krešendo dvomesečnog boravka umetnika Aleksandra Jestrovića Jamesdina, u Studentskom gradu u ulozi cimera rezultiralo je izložbom „Večiti student“ u Galeriji Doma kulture ove ustanove. Jamesdin je živeo u sobi zajedno s drugim studentima, hranio se u menzi, igrao basket na terenima, uključivao u svakodnevne aktivnosti života „Studenjaka“, a na izložbi predstavio umetničke radove proistekle iz ovog iskustva.

Premijerno je prikazan video „Tajanstvena ličnost“, a ekskluzivno video „Ilegalac“. U prvom, u rekonstruisanoj „igri detekcije“ iz legendarne „Kviskoteke“, pogađa se ko je među ličnostima koje su se predstavile kao Aleksandar Jestrović Jamesdin, a na osnovu pitanja i odgovora, zaista Jamesdin. Studenti su tako dobili nova saznanja o savremenoj umetnosti, koja obično ostaje izvan interesovanja njihove populacije, a s druge strane i umetnik je došao do bitnih informacija. Recimo o tome šta studenti neumetničkih fakulteta misle o savremenoj umetnosti i kako je shvataju.

„Ilegalac“ je nastao kao okosnica istoimenog događaja iz sobe 325 u bloku 1F Studenjaka, gde Jamesdin trenutno živi, i sastoji se od dvodelne skulpture (glave i noge) koja predstavlja mladog čoveka. Bila je postavljena u policu plakara studentske sobe, na mesto gde su svojevremeno mnogi studenti, koji su ostajali bez prava da žive u Studenjaku, ilegalno spavali tokom svog visokoškolskog obrazovanja. Skulptura je izlivena u saradnji sa Petrom Sibinovićem (studentom vajarstva na FLU u Beogradu) i umetnicima Branislavom Nikolićem i Mićom Stajčićem. Događaj je, inače, izveden tokom najdinamičnijeg dela godine – studentske raspodele u „Gradu“ i zahvaljujući podršci njegove uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari