Večni filmovi kao provokacija 1

Obeležavajući izlazak novoprerađenog i ažuriranog izdanja knjige „1001 film koji moraš da vidiš pre nego što umreš“, izdanja koje se prodalo u više od milion i po primeraka na 30 jezika širom sveta, IK „Filip Višnjić“ i Filmski centar Srbije održali su svečanu promociju i razgovor o knjizi.

Na promociji su govorili Miroljub Stojanović ispred Filmskog centra Srbije, filmski kritičar Borislav Anđelić, dramski umetnik Rastko Janković, muzičar i novinar Aleksandar Petrović (Orthodox Celts) i glavni urednik u IK „Filip Višnjić“, Dragan Jovanović.

Govoreći o kvalitetima ovog izdanja, Dragan Jovanović, urednik u IK „Filip Višnjić“ istakao je:

– „Ova knjiga poziva na dijalog. Pre svega zato što vas tera da se sa njom posvađate ili da joj čestitate na izboru, ali isto tako vas navodi da o njoj razgovarate sa svojim kolegama, diskutujete o vama najboljim filmovima. Ni svi autori koji su pisali članke u knjizi , a ima ih 85, nisu bili saglasni koje sve filmove je valjalo spomenuti a koje zaobići. I u tom smislu knjiga predstavlja svojevrstan dijalog“.

Prema rečima muzičara i novinara Aleksandra Petrovića (Orthodox Celts), koji je jedan od autora tekstova u knjizi zajedno sa Igorom Blaževićem poznatijem kao Prljavi inspektor Blaža, reč je o veoma autentičnoj knjizi.

– „To što smo nas dvojica autori tekstova, daje neku dozu neobičnosti ovoj knjizi. Kada se i sami zapitate koji su to filmovi koje biste preporučili nekome, shvatite da sa poptuno različitih stanovišta možete pristupiti toj preporuci – kao filmski kritičar, filmski radnik ili konzument. Ja sam pisao kao gledalac gledaocu“.

Glumac Rastko Janković govorio je o dogodovštinama sa snimanja filma “Lajanje na zvezde” Zdravka Šotre, koji se našao u izdanju kao jedan od petnaest domaćih filmova.

Filmski kritičar Borislav Anđelić smatra da je želja autora, Stivena Džeja Šnajdera i Ijana Hejdna Smita, bila upravo da podstaknu neku vrstu provokacije – da se o knjizi razmišlja, kao i da se odabrani filmovi bolje upoznaju:

– „Oni su u tome uspeli. Sa druge strane, objektivno, ovo je jako korisna knjiga za svakog ko se bavi filmom, jer može da na licu mesta dobije veoma značajne podatke o hiljadu različitih filmova“.

1001 film koji moraš da vidiš pre nego što umreš“ slavi najrevolucionarnije, najbolje i najkultnije filmove, pokrivajući više od jednog veka čudesnog sveta kinematografije, a ovaj svojevrsni vodič/istorija/enciklopedija predstavlja sve ono što morate znati o ostvarenjima koje naprosto morate videti, bilo da je to vaš omiljeni film ili naprosto treba da odlučite šta da gledate večeras. Na jednom mestu su najznačajniji filmovi iz svih zemalja i svih žanrova, od akcije i vesterna, preko animiranih filmova, komedija i dokumentaraca, do mjuzikala, trilera, noar filmova, kratkih filmova, romansi i SF-a.

Knjiga je bogato ilustrovana od korica do korica sa 500 originalnih filmskih plakata i stotinama čudesnih fotografija, hronološki poređane odrednice omogućavaju vam da brzo dođete do filmova za koje možda niste čuli, a pored vrsno napisanih tekstova o svakom filmu, naći ćete i citate režisera i kritičara, malo poznate (i iznenađujuće!) podatke, zanimljivosti i triviju!

Bilo da vas zanimaju art filmovi ili ste samo ljubitelj filmova, bilo da ste student filmskih studija, izučavalac, kritičar, redovni posetilac bioskopa ili naprosto želite da proverite i obogatite svoje poznavanje filmske istorije, 1001 film koji moraš da vidiš pre nego što umreš je neizostavni i najbolji vodič kroz čudesni svet kinematografije i knjiga koju naprosto svako mora posedovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari