Velika zlatna mimoza, odnosno gran pri Hercegnovskog filmskog festivala pripala je ostvarenju „Takva su pravila“ Ognjena Sviličića. Hrvatskom reditelju dodeljena je i Zlatna mimoza za scenario, dok je Emir Hadžihafizbegović, koji tumači glavnu ulogu u ovom filmu, nagrađen Zlatnom mimozom za najbolju mušku ulogu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 – Ovu odluku doneo je žiri kojim je predsedavao francuski reditelj Iv Boase, a u kome su bili Goran Marković i Draško Đurović. Oni su nagradili i rediteljku Ivonu Juku za najbolju režiju za filma „Ti mene nosiš“, dok je za najbolju žensku ulogu nagrađena Ariane Lebed za film „Otok ljubavi“ Jasmile Žbanić. Priznanje za kameru pripalo je Milanu Tvrdišiću za film „Bićemo prvaci sveta“, reditelja Darka Bajića. Vuk Ršumović dobio je specijalno priznanje za rad sa naturščicima u filmu „Ničije dete“, a Petar Popović za kreativnu upotrebu slike u ostvarenju „Travelator“. Milanu Karadžiću je za film „Gorčilo“ pripala nagrada „Živko Nikolić“, jer „ovo ostvarenje ostaje na tragu Nikolićeve poetike“.

Zlatna mimoza za dokumentarni film pripala je ostvarenju „Jar“ reditelja Simona Gijarda, a nagrađen je i film „Zelena zmija“ Beni Jaberga, kao i delo „Svaki dan svaki dan“ u kome režiju potpisuje Rem Karsli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari