Veliki aplauz za ekipu filma “Svemu dođe kraj”na beogradskoj premijeri ovog ostvarenja 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Istaknute ličnosti i poštovaoci filmskih ostvarenja reditelja Rajka Grlića prisustvovale su sinoć premijeri filma „Svemu dođe kraj“u zgradi bivšeg Doma sindikata.

Zajedno sa koscenaristom i piscem Antom Tomićem, Grlić je snimio još jedno upečatljivo ostvarenje, ljubavni triler koji ujedno slovi za ozbiljnu kritiku društva.

Pored eminentnog autorskog dvojca, na crvenom tepihu duž nekadašnje Dvorane doma sindikata, sinoć su se našli i glumci iz filma: Jelena Đokić, Boris Isaković, Živko Anočić, Janko Popović Volarić, kao i koproducent Uliks Fehmiu.

Veliki broj javnih ličnosti, kolega i prijatelja među kojima su bili Milena Predič, Miodrag Krivokapić, Goran Marković, novinar i urednik Dragoljub Petrović, Dušan Petričić, Branka Petrić, Vanja Milačić, Radoslav Rale Zelenović i drugi došlo je da pogleda Grlićevo ostvarenje, nakon čijeg je završetka usledio dug i intenzivan aplauz za ekipu.

U publici je bio i reditelj Goran Marković koji je bio pre svega impresioniran hrabrošću reditelja da snimi ovakav film, te da je ovo jedan od boljih naslova u Rajkovom opusu:

„Film je glumački lepo odrađen, vrlo lepo snimljen i režiran suptilno i nenametljivo.“ Marković je dodao i to da ovo ostvarenje vidi kao film koji se okreće osnovim ljudskim vrednostima koje su, čini se, izgubljene.

Podsetimo film „Svemu dođe kraj“ inspirisan je Krležinim delom „Na rubu pameti“, a u saradnji s Antom Tomićem, Grlić istražuje tamne strane tranzicije i kapitalizma.

Kroz dva sveta – bogatih i moćnih koji upravljaju društvom i običnih ljudi koji se suočavaju s nepravdom – film prikazuje borbu koja je istovremeno fizička i moralna.

Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Puli, u Sarajevu, na festivalu u Herceg Novom. Na pomenutim smotrama nagrađeni su glumci Boris Isaković Zlatnom Arenom za najbolju sporeednu mušku ulogu, Jelena Đokić Zlatnom mimozom za najbolju žensku ulogu.

Veliki aplauz za ekipu filma “Svemu dođe kraj”na beogradskoj premijeri ovog ostvarenja 2
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Premijera filma “Svemu doiđe kraj” bila je proteklog leta u Puli, tačno 50 godina od kako je na tom festivalu prikazan Grlićev debitantski film “Kud puklo da puklo” (1974). Prikazan je i u Sarajevu i na Festivalu u Herceg Novom.

Boris Isaković nagrađen je Zlatnom arenom u Puli za najbolju sporeednu mušku ulogu, a Jelena Đokić Zlatnom mimozom u Herceg Novom za najbolju žensku ulogu.

Nakon beogradske premijere, sledi novosadska, a potom i redovna bioskopska distribucija (MCF).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari