Velikić: Vlasti u našem regionu jedna drugu podupiru i manipulišu građanima 1Dragan Velikić Foto: N1

Vlasti u našem regionu jedne drugu podupiru i vlast manipuliše građanima, a ako govorimo o Srbiji mislim da će to biti sve teže i teže, i da se narod malo opametio, promeniće se to sigurno, kazao je pisac Dragan Velikić u Danu uživo na televiziji N1.

On je u Sceni Dana uživo govorio o romanu „Via Pula“, koji je svojevremeno piscu doneo prva domaća i međunarodna prizanja, i koji je posle 35 godina objavljen kao novo izdanje. Velikić je govorio i o tome u kojoj meri je ovaj roman uticao na njegovo potonje književno stvaralaštvo.

Kako je objasnio, Pula je grad koji ga je obeležio. Glavni junak knjige je sam grad Pula, kazao je pisac i dodao da je ta knjiga „memorija grada, i istorija i geografija, i botanika i ljudi“.

„Imao sam pet godina kad smo se preselili iz Beograda u Pulu, i sećam se dobro tog jutra kad je voz došao i to što je mene impresioniralo jeste da se kolosek završavao kod obale mora, nije bilo dalje, kolosek i pruga koja nestaje u moru.. I zaista ko dođe u Pulu s kopna stvarno ima osećaj kao da je stigao na kraj“, naveo je pisac.

Prostor grada je, kako navodi, nešto što ga fascinira. „Moji romani jesu zapravo romani o gradovima koji su me obeležili. Beograd je grad mog rođenja i grad u kojem živim, Pula kao odrastanje, ništa manje nije važna…“. objasnio je.

Velikić je rekao da smatra da je svaki roman – sažeto vreme.

On je rekao i da su svi njegovi romani nastali iz ličnog doživljaja, ali da je najličniji možda „Islednik“, kao i da mu je najdraži „Bonavia“, jer se u njemu „potpuno oslobodio, progovorio“.

Govoreći o stanju u regionu, on je rekao da vlasti u regionu jedne drugu podupiru i da vlasti manipulišu građanima. On je pre nekoliko godina rekao da zbog niske građanske svesti čitav naš region i dalje je idealan biotop za gajenje bića kojima se lako manipuliše, a upitan o toj izjavi, on je kazao da je stanje slično, ali i da se menja.

„Ništa se nije promenilo, a ako govorimo o Srbiji mislim da će biti sve teže i teže i da se narod malo opametio, promeniće se to sigurno.“

Velikić je rekao i da piše novu knjigu koja se „razlikuje od svega što je do sada napisao“, kao i da je njen naslov „Bečki roman“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari