Veljko Vučković pobednik je konkursa za Nagradu za crtež koju dodeljuje Fondacija "Vladimir Veličković" 1Foto promo Galerija Haos

Umetnik iz Beograda Veljko Vučković novi je laureat Nagrade za crtež za mlade stvaraoce, koju dodeljuje Fondacija „Vladimir Veličković“ u saradnji sa Fondacijom za crtež Galerije Haos, a pod pokroviteljstvom Srpske akademije nauka i umetnosti.

Kako je saopštila Galerija Haos, ovo je odluka žirija koji je radio u sastavu – akademik Dušan Otašević, istoričarke umetnosti Borka Božović i Žaklina Ratković, kao i sinovi akademika Verličkovića, Vuk Vidor i Marko Velk (u ime porodice i odgovornih lica Fondacije).

Veljko Vučković je rođen 1994. u Gornjem Milanovcu. Završio je master studije primenjenog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nikole Božovića. Na istom fakultetu je završio i doktorske studije, gde počev od 2019. godine radi kao saradnik u nastavi na predmetima Crtanje i Slikanje. Učestvovao je na 120 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i 16 puta izlagao samostalno. Dobitnik je nagrade “Momčilo Moma Marković” za najbolji crtež malog formata, treće nagrade „Niš Art Fondacije“ i pohvale žirija na 14. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu.

Veljko Vučković pobednik je konkursa za Nagradu za crtež koju dodeljuje Fondacija "Vladimir Veličković" 2
Veljko Vučković, Turmoil, grafit na papiru

Među pohvaljenima su dve umetnice, Iva Dimitrijević i Ana Simić.

Iva Dimitrijević (Beograd) je rođena 1999. godine. Diplomirala je na Odseku slikarstva Fakulteta likovnih umetnisti u Beogradu 2022, a naredne godine je završila i master studije na istom odseku. Trenutno je student doktorskih studija na matičnom fakultetu pod mentorstvom profesorke Biljane Đurđević. Aktivno izlaže od 2020. godine.

Veljko Vučković pobednik je konkursa za Nagradu za crtež koju dodeljuje Fondacija "Vladimir Veličković" 3
Iva Dimitrijevic If youre feeling sinister

Ana Simić je rođena u Beogradu 2001. Student je četvrte godine OAS na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Odsek slikarstvo. Završila je Školu za dizajn 2020. u Beogradu, smer likovni tehničar. Kroz svoju umetničku praksu problematizuje socijalni položaj žena u patrijarhalnom društvu, a kroz njihovo predstavljanje crtežom vizualizijuje realnost u kojoj one žive. Tehnika koju korisi je tuš i pero na papiru i pamučnom platnu. Svoju prvu samostalnu izložbu pod nazivom “Insignije” ostvarila je tokom prošle godine, dok je ove godine realizovala dve samostalne izložbe u galeriji Doma omladine Beograd i Galeriji Savremene umetnosti Pančevo.

Veljko Vučković pobednik je konkursa za Nagradu za crtež koju dodeljuje Fondacija "Vladimir Veličković" 4
Ana Simić foto Galerija Haos

Takođe je učestvovala u brojnim grupnim izložbama u Srbiji i regionu. Tokom svog obrazovanja osvojila je nekoliko nagrada, a za seriju radova “Insignije” dobila je priznanje za crtež “Stevan Knežević” za 2023. godinu od Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Tradicionalno, izložba laureata i pohvaljenih biće realizovana u Galeriji Haos u decembru ove godine (od 17. decembra 2024. do 17. januara 2025).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari