venecijanski filmski festival dzokerFoto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Venecijanski filmski festival samo što nije počeo i očekuje se puno poznatih ličnosti na crvenom tepihu, ali i važnih premijera.

Ovogodišnji Venecijanski filmski festival održava se od 28. avgusta do 7. septembra i na njemu će biti prikazani filmovi o kojima će se sigurno govoriti kada krene sezona Oskara.

Već znamo da festival otvara film Bitlđus, Bitlđus Tima Bartona, da će Kevin Kostner predstaviti drugi deo svoje vestern sage, ali tu je i puno drugih ostvarenja.

Venecijanski filmski festival – filmovi na koje treba obratiti pažnju

Joker: Folie à Deux

Bez obzira na to kakvi su vam utisci nakon prvog i očekivanja za drugi deo, neosporno je da ovakav film privlači pažnju.

Prvi deo zaradio je više od milijardu dolara, nominovan je za 11 Oskara od čega je osvojio 2 i postao je pop-kulturni fenomen.

Za drugi deo se kaže da je drugačiji od prvog, da ima elemente mjuzikla i da je među najkreativnijim filmovima u poslednje vreme.

Maria

Pablo Larajn je već poznat po biografskim filmovima o tragičnim ženskim likovima, jer je obradio živote princeze Dajane i Džeki Kenedi, a sada je na red došla i Marija Kalas.

Ovog puta udružio se sa Stivenom Najtom i Anđelinom Džoli, koja i tumači naslovnu ulogu, da bi prikazao priču o jednoj od najprodavanijih muzičkih umetnica svih vremena.

Film Maria nalazi se u takmičarskom delu programa i tražiće distributera i bioskopski život nakon što stigne na Venecijanski filmski festival.

Queer

Luka Gvadanjino vraća se na Venecijanski filmski festival, a ostvarenje Queer je adaptacija romana Viljama S. Barouza, sa Danijelom Krejgom u glavnoj ulozi.

Prati američkog iseljenika koji dolazi u Meksiko Siti u potrazi za drogom, gde sreće razne likove i postaje opsednut jednim mladićem.

Roman je napisan još 1950-ih, ali je objavljen tek 1985, a do sada su već Stiv Bušemi i Oren Moverman bezuspešno pokušali da ga adaptiraju.

The Room Next Door

Engleski debi Pedra Almodovara sa Džulijen Mur i Tildom Svintom u glavnoj ulozi dovoljni su razlozi za uzbuđenje.

Ne zna se puno detalja o radnji, ali film govori o ratu, smrti, prijateljstvu, seksualnom zadovoljstvu i nesporazumima, naročito između ženskih osoba.

Almodovar je rekao da je film i o „zadovoljstvu buđenja uz ptice koje donose novi dan u kući izgrađenoj u rezervatu prirode u Novoj Engleskoj“.

Babygirl

Holandska rediteljka Halina Rejn oduševila je svet svojom horor komedijom Bodies Bodies Bodies i mnogi očekuju njeno sledeće delo.

U pitanju je erotski triler u kome Nikol Kidman tumači uticajnu direktorku koja započinje aferu sa mlađim kolegom na praksi (Haris Dikinson).

Ostale uloge tumače Antonio Banderas, Sofi Vajld i Ester Mekgregor.

Izvor: AP News

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari