Verner Hercog američke glumce nazvao "kukavicama" 1Foto: Cris BOURONCLE / AFP / Profimedia

Fickaraldo (Fitzcarraldo), film režiji Vernera Hercoga koji mnogi smatraju remek-delom 20. veka i imao je jednu od najizazovnijih produkcija u istoriji filma.

Obeležen je brojnim iskustvima koja su zamalo rezultirala smrću raznih članova filmske ekipe i preprekama i borbom protiv nemilosrdne peruanske džungle, piše Far Out Magazin, a prenosi Index.hr.

Verner Hercog američke glumce nazvao "kukavicama" 2
Foto: New World PicturesCol / Everett / Profimedia

Radnja, inspirisana istinitom pričom o bogatom producentu gume Karlosu Ferminu Fickaraldu, koji u filmu želi da napravi operu usred džungle, na upečatljiv način oslikava ljudsku ambiciju i njen svojstven apsurd.

Uloga Klausa Kinskog kao Fickaralda je ona po kojoj se danas najviše pamti, ali je pre njega Fickaralda trebalo da igra Amerikanac Džejson Robards, Fickaraldovog pomoćnika muzičar Mik Džeger, a kapetana bogataškog parobroda Mario Adorf. Niko od njih trojice se nije pojavio u filmu zbog problema tokom produkcije.

U svojoj knjizi Osvajanje beskorisnog, Hercog je Robardsa i Adorfa nazvao „kukavicama“ jer su se plašili snimanja u džungli.

– Robards i Adorf, te kukavice, čiji problemi proizilaze iz činjenice da su strašno sujetni, odbili su da uđu u kola sa Sluizerom jer su se plašili da će ih napadači upucati. Nije im pomoglo ni kada smo im rekli da je već četrdeset ljudi bilo na tom brodu i da se Mik Džeger vozio kroz grad u svom autu i da je već na snimanju, pa sam odlučio da snimam bez njih – napisao je Hercog.

Reditelj je posebno iskritikovao Robardsa zbog njegovog straha od džungle.

– Nismo mogli da verujemo koliko se Robards plašio džungle. Sećam se koliko je Robards bio arogantan i nije poštovao ništa peruansko; tražio je američke lekare i smatrao je inferiornim našeg lekara, koji je školovan u Francuskoj. Robards je takođe stalno zvao svoje advokate da odlože snimanje i da se žale na logor u kojem su bili – prisetio se Hercog u knjizi.

To je reditelja primoralo da učini nezamislivo – otpustio je Robardsa i dao ulogu ekscentričnom i nepredvidivom Klausu Kinskom, koji je imao svoje ispade na setu, ali se savršeno slagao sa likom koji je tumačio, što je rezultiralo nezaboravnim nastupom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari