"Vesnik mira" Izabeli Kovalski iz Poljske 1Foto: Grad Kragujevac

Najviše priznanje tradicionalnog, 19. po redu Salona antiratne karikature u Kragujevcu, Gran pri „Vesnik mira“ i novčanu nagradu od 1.500 evra, koju daruje Međunarodna asocijacija gradova „vesnika mira“, dobila je Izabela Kovalski iz Poljske.

Zlatnu plaketu i prvu nagrada Salona u iznosu od 1.000 evra osvojio je, navodi se u jučerašnjoj informaciji Službe informisanja gradske uprave, Oleg Dergačov iz Kanade. Srebrna plaketa, koju dodeljuje grad Kragujevac, pripala je Huseinu Čakmaku iz Turske, a bronzana domaćem autoru Slobodanu Obradoviću.

 *Žiri u sastavu Julijan Pena, karikaturista iz Rumunije i direktor sajta karikature „Best cartoon“, Jugoslav Vlahović, karikaturista, dizajner i profesor Fakulteta primenjenih umetnosti, profesor Špiro Radulović, karikaturista Tošo Borković i Miodrag Stojilović, saopštio je da je na ovogodišnji Salon prispelo 986 radova od 414 autora iz 61 države. Nakon pregleda prispelih radova, žiri je doneo odluku o nagradama, kao i o tome koje karikature će biti javno izložene I objavljene u katalogu Salona.

Na otvaranju izložbe Salona, zakazanom za 20. oktobar u Spomen muzeju „21. oktobar“ u Šumaricama, biće uručene i nagrade gradova pobratima: gradonačelnika Bidgošča iz Poljske, gradova Ingolštata iz Nemačke, Bielsko – Biala ( Poljska ), Sirena ( Francuska ), Piteštija ( Rumunija ) i grada Karare iz Italije. Ovogodišnji Salon, tvrde u žiriju te manifest tacije, premašio je sva očekivanja po broju prispelih radova.

– I danas u svetu ima dosta rata i krvi, a to se prelilo i na karikature. Žiri je bio veoma strog i pokušao da među radovima nađe malu nadu i ohrabrenje. Zbog toga, među nagrađenima ima i radova poetskog karaktera, ali i onih u kojima kroz koridor istorije probija izvesna svetlost odnosno optimizam, ističu u žiriju. Dodaju da o značaju i uspehu kragujevačkog Salona antiratne karikature svedoči i podatak da su njegovi najuspešniji adovi do sada bili izloženi u 40 gradova u 19 zemalja širom sveta. Salon je imao svoje izložbe i u prostorijama sedištima Ujedinjenih nacija, u Njujorku, i Evropske unije, u Briselu…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari