Veštačka inteligencija vaskrsava mrtve umetnike: Warner Music želi AI u filmu o Edit Pjaf, fanovi negoduju 1Foto: STF / AFP / Profimedia

Warner Music Group (WMG) zvanično je objavila da radi na animiranom biografskom filmu o legendarnoj francuskoj pevačici Edit Pjaf pod nazivom Edit, koji će biti napravljen korišćenjem napredne tehnologije veštačke inteligencije (AI), piše Pičfork.

Kako prenosi Index.hr, napredna AI tehnologija rekreiraće glas i sliku slavne pevačice više od 60 godina nakon njene smrti, a film će prikazati njen život u Njujorku i Parizu, od 1920-ih do 1960-ih. Nosioci autorskih prava Edit Pjaf, koji su uglavnom članovi njene porodice, pristali su da rade sa WMG kako bi preneli njenu priču.

Veštačka inteligencija vaskrsava mrtve umetnike: Warner Music želi AI u filmu o Edit Pjaf, fanovi negoduju 2
Edit Pjaf, foto: Library of Congress / Everett / Profimedia

„Velika je privilegija raditi sa vlasnicima autorskih prava Edit Pjaf kako bismo njenu priču preneli u 21. vek“, rekla je Džuli Veli, jedan od scenarista filma. „Tokom produkcije filma stalno smo se pitali: ’Da je Edith sa nama, koje bi poruke želela da prenese mlađim generacijama?“

Njena je priča o neverovatnoj otpornosti, o prevazilaženju prepreka i prkošenju društvenim normama kako bi se postigao uspeh – i to je priča koja je relevantna danas kao i tada. Naš cilj je da koristimo najnovija dostignuća u animaciji i tehnologiji kako bismo doveli bezvremensku priču publici svih uzrasta.“

Projekat je zasnovan na scenariju koji je Veli napisala sa Džils Marlik. Na produkciji biografskog filma radiće Warner Music Group i producentska kuća Seriousli Happi. Arhivski snimci i fotografije poznate pevačice korišćene su za obuku veštačke inteligencije – AI.

Vest je naišla na lavinu negativnih reakcija

Vest o predstojećem biografskom filmu naišla je na lavinu negativnih reakcija zbog upotrebe veštačke tehnologije. Osim toga, mnogi ljubitelji filma smatraju ovaj film nepotrebnim jer smo pre 16 godina mogli da vidimo odličan film o Edit, pod nazivom La Vie en Rose, u kojem je slavnu pevačicu glumila Marion Kotijar, koja je za svoj nastup dobila Oskara.

„Ovo je tako odvratno. Znam da je njena porodica podržala snimanje filma, ali ne bi trebalo da bude ovako. Veštačka inteligencija ne bi trebalo da vaskrsava mrtve umetnike da glume u biografskim filmovima“, napisao je jedan korisnik Redita.

„Već smo imali film o Edit Pjaf pre deset godina. Marion Kotijar je dobila Oskara za najbolju glumicu. Zašto ovo?“ je dodao još jedan korisnik.

„Ovaj film nećemo gledati“, „Nadam se da će ovo biti neuspeh poput adaptacije mjuzikla Mačke“, „Ovo je tako distopijsko“, „Neka mrtvi počivaju u miru“, samo su neki od negativnih komentara koji se šire na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari