„Vez od stakla“: Umetnička dela iz radionice „Tifani“ na izložbi na Zlatiboru 1Foto: Zlatiborpress

Umetnička radionica „Tifani“, Velimira i Ane Tošanić, koja se nalazi u zlatiborskom selu Tripkova, ove godine obeleževa tri decenije od osnivanja i to je bio povod da oni, u galeriji Kulturnog centra na Zlatiboru prirede izložbu predmeta od stakla nastalih u toj radionici.

Postavku, koja nosi naziv  „Vez od stakla“, čine vitraži i predmeti od stakla nastali u različitim tehnikama, poput fuzije, peskarenja, plitkog reljefa, oslikavanja površina i sito štampe.

„Vez od stakla“: Umetnička dela iz radionice „Tifani“ na izložbi na Zlatiboru 2
Velimir Tošanić/Foto: Zlatiborpress

„Kada sam počinjao da učim tehniku vitraža, prvo sam radio sa olovnim profilima, a onda saznao za tehniku nazvanu po po slikaru iz porodice Tifani iz Amerike. On je staklo oblagao bakarnom folijom, a kalajem povezivao elemente i ta tehnika mi najviše odgovara“, objasnio je Velimir Tošanić, osnivač radionice „Tifani“.

Njegova kćerka Ana je, pre 15 godina, počela  da radi u radionici, na šta je, kako objašnjava, uticalo  odrastane u takvom okruženju, rad njenog oca i izazovi koje pruža staklo kao materijal za rad.

„Potrebno je naučiti rezanje stakla, a sve ostalo su mašta i inspiracija“, kazala je Ana.

„Vez od stakla“: Umetnička dela iz radionice „Tifani“ na izložbi na Zlatiboru 3
Ana Tošanić/Foto: Zlatiborpress

Na otvaranju izložbe o Tošanićevom radu, govorile su slikarka Danica Jevtić Šišović i pesnikinja sa Zlatibora Mirjana Ranković Luković, koja je otvorila izložbu.

„Tošanić, izučivši zanat umeća kroćenja tog jedinstvenog materijala, nije tražio za svoju radionicu velike gradove. Odabrao je kutak u kojem je srećno odrasto, u koji je mogao da sebe, upotpunosti, preda toj novoj igri, u kojoj se topio prozir stakla, mešale boje, pesak, stvarali mozaici, vitraži, težilo savršenstvu romba, koji tera linije da budu prave, da ne beže. A mašta je činila da se dobar glas majstora daleko čuje“, navela je Mirjana Ranković Luković.

Ona je istakla da su umetnički radovi iz radinice „Tifani“ „oplemenili mnoge javne ustanove i privatne rezidencije, poslovne objekte, objekte od nacionalnog i verskog značaja u zemlji i inostranstvu“.

Izložba se može pogledati do 13. oktobra, radnim danima od 10 do 17 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari