(VIDEO) Omaž velikoj umetnici u Rimu 1Foto. Dušan Petković

Otvorena je retrospektivna izložba radova Mire Brtke – „Budućnost je iza nas“u Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti u Rimu.

U prisustvu velikog broja zvanica, u Rimu je, u jednoj od najposećenijih institucija kulture, Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti,nadomak Vile Borgeze, otvorena retrospektivna izložba radova Mire Brtke, pod nazivom – „Budućnost je iza nas“(Il Futuro è Dietro di Noi)

Izložbu je otvorila predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, nekadašnja ministarka za kulturu.

Retrospektiva prikazuje raznovrstan i multimedijalni opus višedisciplinarne savremene umetnice i kulturne aktivistkinje, Mire Brtke, blizu 100 kapitalnih radova iz opusa umetnice, slike, skulpture, filmski rad i modni dizajn Mire Brtke. Izložba je postavljena na dva nivoa, na 1000 m2 izložbenog prostora u Nacionalnoj galeriji u Rimu.

Pored osnivača Fondacije Mira Brtka, među kustosima izložbe su i Ludovika Rosi Purini (Ludovica Rossi Purini) i Anđelo Bukareli (Angelo Bucarelli).

Postavku izložbe kreirali su prof. Franko Purini i Miroslav Rodić.

Izložba Mire Brtke „Budućnost je iza nas“ predstavlja jedan od najvažnijih kulturnih događaja za našu zemlju, jer otvara vrata jednog od najposećenijih izložbenih prostora savremene umetnosti u Rimu, našoj umetnici, sa kojom će se na taj način upoznati ceo svet.

Izložba se otvara u mometnu kada Rim odaje počast umetnicama koje su u nejmu stvarale, budući da je u Palazzo Esposizioni predstavljena izložba Karle Akardi, a u Galeriji Borgese izložba Luiz Buržua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari