Nova knjiga pesama Slobodana Zubanovića "Vidi vidi" 1Slobodan Zubanovic foto Arhipelag

Beleška teška pola veka

„Kako vreme prolazi sve postaje magla ili priviđenje“, zapisuje Jovan Hristić, „pošto u maglini sećanja sve i svako postaje priviđenje, pa i onaj ko se seća.“ A Milutin Petrović dodaje: „Sećanja stvaraju ili otvaraju poeziju.“

Stojim na pragu ovih rečenica, na trenutak s pomišlju na moju prvu objavljenu knjigu pesama, s nevericom da je od tog čina proteklo pedeset godina, te da je došao čas, kako reče treći pesnik kojeg uplićem u ovu belešku, Borislav Radović: „Da se prazne fioke“…

Ipak:
Autor ovu knjigu posvećuje sećanju na pedeset godina od štampanja svoje prve knjige Kupatilo objavljene 1973. godine, u izdavačkoj kući „Prosveta“.

***
O svakidašnjem pogledu pesama

Kada kažemo vidi, odmah pomislimo na nešto što smo već videli, slično onome kada zavaljeni posle nedeljnog ručka, uz malo vina, prelistavamo album porodičnih fotografija u kojima na čas živimo sa ponovnom, naknadnim, gledanjem više sećanjem na likove i događaje; sve smo to već jednom gledali: sad možemo opet, sopstvenim očima iznova da vidimo jedva upamćen lik ili prizor, možemo uživati u društvu prijatelja, roditelja ili poznanika kojih više nema, možemo, na kraju krajeva, izreći i komentarisati vidi, vidi, u ushićenju ili ne, događaj u kojem smo nekad davno učestvovali ili reći štogod o pojavi koja nas i dalje zanima.

Tako je i sa pesmama uvrštenim u ovu knjigu; u danima kada većini ljudi poezija sve više i više biva nevidna, veoma nepotrebna, nezanimljiva i dosadna, slika postaje njena savremena i neophodna alatka.

***
O kursu poezije i okupanim pesmama

Pesme iz ciklusa Kurs poezije sećanje su na vežbe pisanja koje je vodio pesnik Miodrag Pavlović, u Domu omladine, 1972. godine – prvog kursa za pisanje poezije, preteče kurseva kreativnog pisanja kod nas.

U spomen na taj događaj stihovi iz njegove pesme Pogled uzeti su za mogućnost da se, prema njima, sačine pesme na istu temu.

 

Autor je poznati pesnik čija je nova knjiga pesama „Vidi Vidi“ upravo objavljena u izdanju Arhipelaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari