Sećanje na Viktora Haru, čileanskog kantautora, žrtvu Pinočeovog režima 1Foto: Promo

Društvo hispanista u okviru projekta Međunarodne letnje škole latinoameričkih studija koja traje od 8. do 12. jula, u saradnji sa UK Parobrod, predstavlja projekat „Iznad tame (Pjesme za Viktora Haru)“ i istoimeni album Novih odmetnika, posvećen velikom čileanskom kantautoru Viktoru Hari koji je 1973. godine mučki ubijen na stadionu u Santijagu, kao žrtva Pinočeovog nasilja.

Predstavljanje ovog albuma biće održano u sredu, 10. jula, u 20 sati u Parobrodu.

Povodom pola veka od smrti čuvenog narodnog pesnika, projekat je osmislio Miloš Zubac, književnik i kantautor iz Novog Sada.

Stihove „Pjesama za Haru“ ispisao je bosanskohercegovački pesnik Mehmed Begić, a muziku su komponovali i izvode kantautori iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, od ranije poznati kao regionalni muzički kolektiv Novi odmetnici.

Na promociju u Beogradu iz Novog Sada nam dolazi novosadski kantautorski kvartet: Miloš Zubac, Milan Korać, Nemanja Nešić i Sonja Segić, uz virtuelno prisustvo nekih od kantautora iz regiona.

Na promociji albuma razgovaraće se o motivaciji Novih odmetnika da se prepuste otkrivanju muzike i života Viktora Hare, kao i o procesu nastanka i udruživanja regionalnih snaga za nastanak ovog izdanja.

Uz akustično izvođenje određenog broja numera sa albuma, i upoznavanje sa video zapisima Novih odmetnika, osvrnućemo se i na Čile pre 50 godina i danas, uz moguće paralele sa našim regionom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari