Bojan KrivokapićFoto: Arete

U konkurenciji su knjige iz 13 zemalja. Osim Srbije, kandidati/kinje su sa: Malte, iz Tunisa, Latvije, Nemačke, Portugala, Islanda, Mađarske, Albanije, Holandije, Danske, Slovenije, Bugarske.

Roman „Vila Fazanka“ (Arete, 2023) kandidovao je Srpski PEN centar, a žiri su činili: Dragan Babić, Srđan Tešin i Zoran Paunović, predsednik.

Ime dobitnika/ce Evropske nagrade za književnost (EUPL 2024) biće poznato 4. aprila na Sajmu knjiga u Briselu.

Po povratku iz inostranstva, gde je provela skoro ceo radni vek, Ana, glavna junakinja ovog romana, kupuje stan „s pogledom na Dunav i Dom
armije”.

Pokušava da se udomi, ali joj ptice iz prošlosti ne daju mira.  Jednog avgusta odlazi na sever ravnice, u Vilu Fazanku, da pričuva kuću i psa svoje najbolje prijateljice.

To je početak grozda priča, susreta i odnosa nekih naizgled običnih, ali i vrlo neobičnih likova.

Tu je i Granda, mađarska vižla, koja neumorno maše repom.

Ovo je roman o mirnoj ravnici koja bubri kao potkožni prišt, i iz koje glasovi prošlih vremena i nekadašnji stanari stuštenih kuća svojim višeglasjem ne dopuštaju velu zaborava da ih prekrije.

Bojan Krivokapić Vila fazanka prednja logo

„Vila Fazanka“, u kojoj se jedan u drugi prelivaju ambijent primorski i ravničarski, roman je i o mogućim ljubavima i svetu u kojem gubici ne moraju da nas povuku na dno, već nam otvaraju nove spoznaje i dovode nas do spokoja.

Bojan Krivokapić rođen je 1985. u Bačkoj Topoli.

Autor je knjiga: „Trči Lilit, zapinju demoni“ (kratke priče, 2013), „Žoharov let“ (poezija, 2014), „Proleće se na put sprema“ (roman, 2017), „Gnezdo dečaka“ (poezija, 2019) i „Vila Fazanka“ (roman, 2023).

Višestruko nagrađivan za književno stvaralaštvo.

Dobitnik je nagrade „Edo Budiša” za zbirku priča „Trči Lilit, zapinju demoni“ (2014), kao i nagrade „Mirko Kovač” za roman „Proleće se na put sprema“ – za najbolje delo mladog autora u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji (2018).

Preveden je na nekoliko jezika.

Više od deset godina vodi književne radionice.

Diplomirao je na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Živi u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari