Vim VendersVim Venders, foto: Shutterstock

Vim Venders, nemački reditelj biće odlikovan Nagradom za celokupan opus na 37. Evropskim filmskim nagradama.

Vim Venders je poznat kao ključna figura Novog nemačkog filma. Tokom godina je osvojio nagrade na filmskim festivalima u Kanu, Veneciji i Berlinu, kao i BAFTA nagradu i tri nominacije za Oskara, piše Variety.com.

Venders je poznat po „Road Movie“ trilogiji – „Alice in the Cities“ (1974), „The Wrong Move“ (1975) i „Kings of the Road“ (1976). Dobitnik je Zlatne palme na festivalu u Kanu 1984. za film „Pariz, Teksas“, kao i BAFTE, a novi uspeh postiže tri godine kasnije sa berlinskom ljubavnom pričom „Nebo nad Berlinom“ za koju je takođe ovenčan priznanjem u Kanu.
Njegov dokumentarni film o kubanskoj uličnoj muzici iz 1999. „Buena Vista social club“ takođe je dobro primljen među publikom i filmskim kritičarima.

Tri puta je bio nominovan za Oskara, uključujući i za prošlogodišnji film „Savršeni dani“. Film o čistaču javnih toaleta u Tokiju bio je u konkurenciji za nagradu za najbolji međunarodni igrani film.
Jedan je od osnivača Evropske filmske akademije i bio je njen predsednik od 1996. do 2020. godine.

– Ovom nagradom slavimo izvanredan opus Vima Vendersa koji nastavlja da istražuje i eksperimentiše znatiželjnog oka i otvorenog uma. Venders ima jaku vezu sa Evropskom filmskom akademijom i takođe smo srećni što takođe slavimo njegovu izuzetnu posvećenost – rekao je u izjavi Matijs Vouter Knol, izvršni direktor Evropske filmske akademije.
Venders će biti počasni gost na Evropskim filmskim nagradama, koje će se održati 7. decembra u Lucernu, Švajcarska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari