vim vendersFoto: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

Nemački autor Vim Venders dobiće nagradu za životno delo na 37. dodeli Evropskih filmskih nagrada.

Vim Venders je tokom godina dobijao nagrade na festivalima u Kanu, Veneciji i Berlinu, dobio je BAFTA nagradu, a nominovan je i za tri Oskara.

Najpopularniji filmovi su mu Alisa u gradovima (1974), Pogrešan pokret (1975), Kraljevi puta (1976), Pariz, Teksas (1984), Nebo nad Berlinom (1987) i poslednji Savršeni dani (2023).

Vim Venders bio je i predsednik Evropske filmske akademije od 1996. do 2020. godine, a 2015. je dobio Zlatnog medveda za životno delo na Berlinskom filmskom festivalu.

„Ovom nagradom slavimo sjajnu Vendersovu karijeru koja eksperimentiše i istražuje sa velikim interesovanjem i otvorenim umom“, rekao je Matijs Vuter Knol, direktor Evropske filmske akademije.

„Kao jedan od osnivača Evropske filmske akademije, predsedavajući od 1990. do 1995. i potom direktor do 2020, Vim Venders ima snažnu vezu sa nama i zato smo još srećniji što ćemo slaviti njegovu posvećenost i zahvaliti mu se.“

Vim Venders biće počasni gost na dodeli Evropskih filmskih nagrada, koja će se održati 7 decembra u švajcarskom gradu Lucernu.

Izvor: Variety

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari