Virdžinija MiketićFoto: Printscreen N1

Borba za bolje sutra počinje ličnim zalaganjem za sve slobode koje ne ugrožavaju drugog, konstatovala je teoretičarka u kulturi Virdžinija Đeković Miketić.

Virdžinija Đeković Miketić iznela je to zapažanje koje u primerenom društvu treba biti zdravorazumsko i opšte mesto, međutim, u našem društvu ona je bila prinuđena da javnost podseti na slobodu kao ljudsko pravo bez negativnih posledica po druge, po izlasku privatnog video snimka njenog supruga.

Naime, pošto su objavljene prvo fotografije, a zatim i intimni snimak Đorđa Miketića iz stranke Zajedno, njegova supruga Virdžinija Đeković Miketić predočila je koliko je naše javno mnjenje daleko od prevazilaženja malograđanština.

– Uloga žene u nepotrebnom seks skandalu: Borba za bolje sutra počinje ličnim zalaganjem za sve slobode koje ne ugrožavaju drugog. Izbori i odgovornosti, te bavljenje moralom, posebno seksualnim je isključivo lična i privatna stvar dogovora i pristanka, pa i u kontekstu javne funkcije i odgovornosti koju ona sa sobom nosi. Međutim, prebacivanje težišta sopstvene odgovornosti na drugog pokazatelj je nespremnosti da budemo ljudi. U moru afera proći će i ova, pokušaće da ukrade tri dana kampanje, a mi ćemo sutra biti isti oni koji smo i danas. Borila sam se da predmet javnog dijaloga u ovoj zemlji budu bolje javne politike i osnažen komšiluk, kao i pojedinac koji će uvek imati pravo na slobodnu misao i nezavisno delovanje. Na odgovornost pozivam i ne odričem je se, ali i na zrelost i snagu da u ovim trenucima zanosa palanačkog merenja veličina, ne posustanemo i ne odustanemo od Krušika, helikoptera, Jovanjice, Savamale, javnih preduzeća, rampe, doktorata, lažnih potpisa, bugarskih vozova… pa i pitanja etike privatnog ponašanja ljudi na javnim funkcijama – temama neophodnim za krpljenje naših ucenama obesmišljenih svakodnevica. A ovo FOTO VIDEO, ponoviću što sam rekla i pre neki dan MOŠ MISLITI. Vidimo se tamo gde su nam lični izbori još uvek pravom garantovani – napisala je Miketić, skrenuvši tim rečima pažnju na društvene probleme Srbije.

Ko je Virdžinija Đeković Miketić?

Nakon studija književnosti, diplomirala je i masterirala na Fakultetu dramskih umetnosti, gde je danas doktorantkinja.

Tokom studija, radila je nekoliko godina kao radio voditeljka i PR, nakon čega je većinu svog radnog angažmana provela u civilnom sektoru, kao saradnica magazina „Liceulice“, i mnogih drugih organizacija posvećenih razvoju zajednice.

Bila je članica upravnog odbora Asocijacije Nezavisna kulturna scena sa kojom je pokrenula i učestvovala u nekoliko javnih kampanja zagovaranja za bolje uslove i razvoj savremene umetničke i kulturne scene u Srbiji. Stalna je članica međunarodnog UNESCO odbora u okviru Konvencije o zaštiti i unapređenju kulturnih izraza. Dve godine bila je saradnica u nastavi na predmetu Kulturne politike na FDU.

Naučni rad i istraživanja posvetila je traganjem za novim modelima uključivanja građana u procese odlučivanja. Zaposlena je na Instititutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu i programska je direktorka organizacije Tačka komunikacije. Učestvovala je u osnovanju Inicijative Ne davimo Beograd, čija je i danas članica.

Majka je dvoje dece.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari