Kao vrhunski basista, kompozitor, aranžer, predavač, selektor i menadžer, Kristijan Mekbrajd, već 20 godina predstavlja globalno prepoznatljivu pojavu u svetu džeza. Ovaj virtuoz, koji je na osvojio najvažnije svetske nagrade, vodio važne džez projekte i institucije u rodnim Sjedinjenim Državama, sarađivao sa imenima poput kralja soula Džejmsa Brauna ili Stinga, doživeo je sinoć sa svojim triom ovacije u prepunoj sali Kulturnog centra Pančeva, drugog i završnog dana 16. Pančevačkog džez festivala. Koliko je nastup Mekbrajda bio upečatljiv govori i činjenica da je tri puta tražila bis.

Posle Mekbrajda i njegovih muzičara, nastupio je domaći Vasil Hadžimanov Bend. Hadžimanov, inače po rođenju Pančevac, rekao je da je džez festival u ovom gradu najbolji u Srbiji. Tome je doprineo sa svojim sastavom u gotovo dvosatnom nastupu tokom kojeg su izvođene numere sa najnovijeg, petog po redu albuma „Can you dig it?”. Umeće koje su pokazali bilo je dovoljno inspirativno za publiku koja je gotovo u ponoć skandirala i đuskala uz kombinovane taktove balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova.



//www.youtube.com/v/Cc36FouWEPM?version=3&hl=sr_RS&rel=0

Organizatori 16. Pančevačkog džez festivala su veoma zadovoljni, kako odzivom publike (ulaznice za obe večeri su bile rasprodate nedeljama pre početka manifestacije), tako i izvođačima čiji dolazak su uspeli da organizuju u najveći banatski grad. Što se tiče publike, zbog koje festival i postoji, ona nagoveštava lepu budućnost džez fešte u gradu na Tamišu. U sred radne nedelje, polovinom novembra, takvom posećenošću ne mogu da se pohvale ni manifestacije koje su organizovane sa mnogo većim budžetima i u većim gradovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari