Ovogodišnji muzički festival na Paliću, Trenchtown, deveti put odžan od 30. aprila do 3. maja, okupio je više posetilaca nego festivali tokom proteklih osam godina.

 U Etno kampu na Paliću, u kome su gosti bili smešteni tokom manifestacije, boravilo je desetak hiljada mladih koji su došli da čuju slavne izvođače poput Eda Maajke, grupe Lajbah i Darka Rundeka, ali i Kanda Kodžu i Nebojšu, S.A.R.S, Pionir 10, Petrol… Kako kaže Branislav Filipović, direktor organizacije Fokus, koja je inicijator i organizator festivala, posetioci su mogli čuti najbolje izvođače nekoliko muzičkih pravaca, i svako je našao nešto po svom ukusu. Zvezda festivala je na neki način bio nekadašnji frontmen grupe Haustor, Darko Rundek, koji je predstavio svoj celuokupan muzički rad uz pratnju Cargo orkestra. Dogovorena je i neka vrsta saradnje grada sa ovim muzičarem, izjavio je Filipović.

Činjenica da se prodaja karata u jednom momentu morala obustaviti jer nije bilo više mesta u kampu, govori o velikom interesovanju koje pobuđuje Trenchtown, i koji je očito postao svojevrsni brend. Ipak, kako kaže direktor Fokusa, i pored namere da se kapaciteti festivala prošire i naredne godine primi veći broj posetilaca, organizatori žele da ovaj festival zadrži regionalni karakter, jer je početna ideja da se kroz njega Subotica otvori za nove muzičke pravce i značajne autore i dalje aktuelna. Ideja festivala je takođe i „borba protiv komercijalne i nekvalitetne muzike koje sve više ima u samoj Subotici“.

Festival je propraćen i bogatim kulturnim događanjima – postavljena je izložba stripova Aleksandra Zografa, održane promocije knjiga i niz kreativnih radionica, kao i filmske projekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari