To nije problem samo profesionalaca, već svih građana: Više od 350 arhitekata i urbanista udružili se u odbrani Sajma i Generalštaba

Ostavite komentar


  1. Iskreno, meni lično, zgrada bivšeg generalštaba, nikad mi se nije svidjala. Prostratni, komunistički projekat, uglavljen medju predratnim zgradama, nikad se nije ni uklopila u okruženje. E sad, da li ce se predloženim novim resenjem to ispraviti, pa nece. Vise bih voleo da je ovaj skup izašao sa predlogom, a i gde su bili 25 godina do sada.

  2. Lako je pisati deklaracije. Kada su se združili što nisu dali predlog kako pomenute objekte adaptirati i vratiti im reprezentativni izgled. Svakako da nisam za njihovo rušenje, ali nije normalno i 25 godina imati ruševinu u centru grada, ili „vilu promaju“ na najlepšem šetalištu.

  3. Slazem se da ne treba da se rusi Generalstab…ali za 25 godina vec je trebalo da ga obnove ili hocemo da cuvamo uspomenu na bombardovanje.

  4. Okupilo se 350 stručnjaka na diskusiji, samo zato što svečana sala Tehničkih fakulteta ne može da primi više, a deklaraciju podržava skoro cela struka, osim onih bez etike i uhlebljenih kod ove vlasti. Lično sam prisustvovala sastanku koji je zamišljen kao diskusija, ali nje nije bilo jer su svi isto mislili – nedopustivo je rušiti beogradsko nasleđe! Na to nadovezujemo i nove kriminalne poteze širenja Beograda na vodi kroz potpuno neadekvatne urbanističke procese.

  5. Nista su strucnjaci, nista Beogradjani, nista narod – Vucic je to vec prodao nekom sebi slicnom lopovu, uzeo pola za sebe (preko brata, naravno). A i moze mu se, Srbi znaju da se kurce samo naspram slabih. Sto, da mu ko smije sta zabranit? I knjaz Milos je naposljetku ustrojio sudstvo, ali Vucic ga je ukinuo posve. Dakle, nema od njega odbrane.

  6. „Više od 350 arhitekata, inženjera različitih struka, urbanista… okupilo se oko ideje odbrane Beogradskog sajma i Generalštaba od najavljenih rušenja.“ Koliko vam je trebalo da se okupite 25 godina? 25 godina niste imali ideju? 25 godina , 25 godina , struka, struka, bruka, bruka

  7. Hvala bogu, pocelo je. Bravo za ovih 350 kompetentnih, ucenih i pametnih ljudi koji ovim pokazuju da vole svoj grad! Beograd mora sacuvati svoj identitet, sve omo sto su nekada stvarali umetnici svog zanata i ostavili nam u nasledje. Sve se moze popravljati i stititi od zuba vremena, kako se to cini u evropskim metropolama i sirom tih zemalja kojima, i te kako pripadamo. Pogledajmo samo Pariz, Bec, Prag, Varsavu, Rim, Atinu i sve te i druge zemlje kojima hrlimo da se napajamo lepotom. Dosta bre rusenja i zidanja zgradurina za bogatase koje s vec odmah urusavaju! Narode srpski, osvesti se! Svoju buducnost gradi na vrednostima proslosti, idimo napred ali ne sa „Beogradima na Dunavu iSavi. Cuvajte Beogradjani svoj grad od urbicida, bahatosti, neznalica, lopova, mocnika koji vaz zaludjuju puneci svoje trezore u kicerajskim viletinama! Mogla bih ovako da nabrajam i pisem od danas do sutra. Dosta, zaista, dosta!

  8. Predaja zgrade Generalštaba Amerikancima je čin veleizdaje, i za to treba da odgovaraju. Možda to nije sa pravne tačne gledišta, ali ne postoji veće moralno srozavanje države od ovoga šta su uradili. Svi poginuli u NATO bombardovanju i svi naši preci poginuli za slobodu se prevrću u svojim grobovima.

  9. Čudi me da ćute vojna lica.
    Gde se dede njihova čast i patriotizam ?
    Ovo sa generalštabom je teška svinjarija. Sramota me koliko smo nisko pali.

  10. Imam štalu koju sam pretvorio u garažu. Malo je ruševna pa sam stavio dve grede i malo najlona da je popravim. Da li sam svojom intervencijom narušio arhitektonsko nasledje grada?

  11. Nije Srbija privatna država radikalne- sps bande! Branićemo se od lopina i kriminalaca! Silom ako treba!

  12. Sajam trebali su ostavite prve tri hale , ne samo onu najvecu. Sto se tice generalštaba nikada mi se nisu svidele one komunistcke robusne zgrade koje su po meni ruzile ulicu kao i zgrada jedne ambasade preko puta Atlantika. Te zgrade se uopšte nisu kada su sazidane uklapale u izgled Kneza Miloša .

  13. После „Београда на води“ долази Србија на леду.После Аушвица, Маутхаузена,Јасеновца долази Сребреница.АКрагујевац и стрељана деца су извор геноцидности Срба,као и америчка Олуја или америчко Косово са Пећком патријаршијом

  14. A hotel Jugoslaviju?

    A mogli bi i urbanisti da ustanu u odbranu zelenih površina.

    Građani će podržati.

  15. Nemci su ostavili razrušenu crkvu u centru Berlina kao uspomenu na II svetski rat i kao upozorenje na užase rata.
    A mi ćemo jednu takvu uspomenu da rušimo i to tako što ćemo je predati u ruke onima koji su je srušili. Nije li to moralno srozavanje i kapitulacija?

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 1. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.