Nebojša Romčević otvoriće sutra na sceni „Jovan Đorđević“ u Srpskom narodnom pozorištu u 20 sati 57. Sterijino pozorje čiji je moto „Naši očevi“, a prva predstava koju će publika imati prilike da pogleda je iz selekcije nacionalne drame i pozorišta „Otac na službenom putu“ Abdulaha Sidrana u režiji Olivera Frljića u produkciji Ateljea 212.


Selektorka ovogodišnjeg Pozorja, Ksenija Radulović odabrala je, pored ove predstave, još šest koje će se naći u zvaničnoj konkurenciji za nagradu Festivala: „Hipermnezija“ u režiji Selme Spahić, dramaturgija Nataša Govedarica, Filip Vujošević, Koprodukcija Bitef teatra Beograd i Hartefakt fonda; „Život nije bicikl“ po tekstu Biljane Srbljanović, režija Anselm Veber, Schauspielhaus Bochum (Nemačka); „Bunar“ Radmile Smiljanić u režiji Egona Savina, Ustanova kulture „Vuk Karadžić“ Beograd, Radionica Integracije i Fond Krug; „Radnici umiru pevajući“ Olge Dimitrijević, režija Anđelka Nikolić, Koprodukcija Bitef teatra Beograd i Hartefakt fonda; „Mara/Sad“ Petera Vajsa, režija Andraš Urban, Novosadsko pozorište; „Plodni dani“ Borisa Liješevića i Jelene Kislovski Liješević, u režiji Borisa Liješevića, dramaturgija Branko Dimitrijević i Fedor Šili, Pozorište Atelje 212 Beograd i Kulturni centar Pančeva.

U selekciji Krugovi, ove godine su zastupljene tri predstave: autorski projekat Olivera Frljića „Mrzim istinu“ (Teatar & TD, Zagreb), zatim predstava „Moj sin samo malo sporije hoda“ Ivora Martinića u režiji Januša Kica (Zagrebačko kazalište mladih, Hrvatska) i „Pisar Bartlbi“ Hermana Melvila u režiji Miloša Lolića (Mini teatar, Ljubljana).

Kao najstarija manifestacija koju organizuje Sterijino pozorje u okviru pozorišnog festivala, ove godine biće organizovan i 14. Međunarodni simpozijum pozorišnih kritičara i teatrologa. Ovaj simpozijum se održava svake treće godine u okviru Pozorja, a Ivan Medenica, pomoćnik generalnog sekretara AICT-a je za temu ovogodišnjeg skupa izabrao „Glumac je mrtav, živeo glumac!“. O istraživanjima glumačkog umeća, na skupu koji je zakazan za subotu i nedelju, razgovaraće više od 20 svetskih i domaćih teatrologa, a uvodničar Simpozijuma je prof. dr Erika Fišer Lihte iz Berlina. Medenica će, zajedno sa Unom Bauer, voditi i radionicu za pozorišnu kritiku, a biće organizovana i tribina o pozorišnoj kritici u regionu.

Na 57. Sterijinom pozorju neće izostati ni tradicionalni okrugli stolovi na kojima se diskutuje o viđenim predstavama, biće organizovano i Pozorje mladih, kao i tribina na temu budućnosti ovog dela festivala posvećenog studentima pozorišnih akademija, izložbe, kao i promocija monografije posvećene Egonu Savinu koju je priredio Dejan Penčić Poljanski u izdanju Srpskog narodnog pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari