Više od 60 mališana prvi put u Narodnom muzeju 1

Danas je za preko 60 najboljih đaka osnovnih škola bio poseban dan u životu – oni su prvi put imali prilike da uđu u Narodni muzej koji je bio zatvoren za javnost 15. godina, koliko upravo oni imaju.

  „Utisci su sjajni, ponosan sam što Beograd i naša zemlja imaju izuzetno bogatu umetničku kolekciju kakvu smo viđali samo u najvećim gradovima sveta“, rekao je mladić iz jedne beogradske osnovne škole. Ni njegova drugarica, nije krila oduševljenje:

„ Čast  nam je što smo baš mi odabrani uđemo prvi u renoviranu zgradu Narodnog muzeja koja će sutra biti otvorena za posetioce, kako to nikada do sada nismo imali prilike, jer je muzej zatvoren kada smo se mi rodili, a pored zgrade Muzeja, do sada smo samo prolazili“   Na vođeni obilazak nove stalne postavke, preko 60 najboljih đaka, poveli su stručni kustosi Narodnog muzeja i specijalni gost Slobodan Trkulja koji je sa njima razgovarao o značaju negovanja naše nacionalne baštine.  

Stalna postavka Narodnog muzeja u Beogradu ponovo će od sutra biti dostupna svim našim sugrađanima, ali i svim gostima Beograda. Prvi posetioci moći će da obiđu Narodni muzej već od četvrtka, od 23 sata, a muzej će raditi naredna 24 časa neprekidno uz besplatan ulaz prva tri dana.  

Multimedijalni program na Trgu republike, koji počinje u 21 sat, simbolično će označiti trenutak prekretnice i početak sasvim novog poglavlja u dugoj istoriji jedne od najznačajnijih institucija srpske kulture koja se nakon završetka obimnih radova na uređenju enterijera i eksterijera svečano otvara.

  „Naši posetioci će moći da vide odabrana među 400 000 kulturnih dobara u okviru nove stalne postavke. Ona su deo kolekcije koju čine reprezentativna kulturna dobra, svedočanstva razvoja i civilizacijskih promena od praistorijiskih vremena do poznog srednjeg veka, kao i reprezentativna dela ključnih umetničkih stilova i pokreta od novog veka sve do savremenog doba. 

Više od 30 kustosa radilo je na postavci sa željom da eksponati među sobom korenspodiraju i kao nosioci čudesnih priča o području na kome živimo“, izjavila je Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari