Više od sto hrabrih dokumentaraca iz sveta 1Foto: Promo

Ovogodišnje, 15. izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks svečano će biti otvoreno 11. maja u Domu omladine, premijerom poetskog dokumentarca „Muzej revolucije“nagrađivanog autora Srđana Keče, a u osam festivalskih dana pred publikom će biti više od sto novih, hrabrih i autentičnih ostvarenja najznačajnijih nezavisnih filmskih stvaralaca iz sveta.

Kako su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u bioskopu „Balkan“ najavili Mara Prohaska Marković, direktorka festivala, Marko Grba Singh, umetnički direktor, i Igor Stanojević, selektor, 15. Beldoks prikazaće neke od najiščekivanijih dokumentarnih filmova, a program obuhvata 12 programskih celina.

– Prikazaćemo nagrađivane dokumentarce nekih od najsmelijih filmskih stvaralaca koji danas rade širom sveta. Osim filmskih projekcija organizovaćemo niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodelićemo novčane nagrade za razvoj budućih filmova – izjavila je Mara Prohaska Marković, i najavila i projekcije ukrajinskih filmova, čime Beldoks i tim koji ga vodi daje podršku kolegama i partnerima u Ukrajini, od kojih neki i dalje snimaju u svojoj zemlji i tragično stradaju.

Prema rečima Marka Grba Singha, kako interesovanje već pokazuje, na jubilarnom Beldoksu očekuje se i domaća i regionalna publika, a Igor Stanojević je pozvao sve fanove festivala da se pridruže i uvere u moć dokumentarnih filmova.

U okviru programa Prime Time biće prikazani nekih od najvećih svetskih hitova – „Babin Jar. Kontekst i film Gospodin Landsbergis“ Sergeja Loznice, „JFK: S druge strane ogledala“ Olivera Stouna, „Kurt Vonegat: Otkačen u vremenu“ Roberta B. Weide i Dona Argottija, „Roselinijevi“ Alesandra Rosellinija, „Kad cveće ne ćuti“ Andreja Kutsila, „Enio Morikone“ Đuzepa Tornatorea, „Kako postati Žak Kusto“ Liz Garbus, „Nik Kejv: Barem za to znam da je istina“ Endrjua Dominika…

U okviru domaćeg takmičarskog programa, ovogodišnju selekciju čini sedam dokumentarnih ostvarenja, među kojima su i dva kratkometražna.

Uz film „Bez“ Luke Papića, tu su i „Muzej revolucije“ koji otvara festival, „Pejzaži panonske paprati“ Marka Cvejića, „Ruku moju“ Koštane Banović, „Prilagođeni“ Dejana Petrovića, „Jabuka i dve trešnje“ Mine Petrović, „Proleće“ Viktora Horvat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari