Više od tri miliona posetilaca 1

Teherenski sajam knjiga, najvažnija kulturna manifestacija u Iranu i jedan od najuticajnijih sajmova knjiga na Srednjem Istoku i u Aziji, ove godine prvi put zvanično gostuje na Beogradskom sajmu knjiga.

Hosein Ali Sabze, pomoćnik za međunarodne odnose Teheranskog sajma knjiga, kaže za Danas da je saradnja postojala i ranije, ali je tek u maju ove godine formalizovana.

– Teheranski sajam je i ranije bio prisutan na Sajmu knjiga u Beogradu u sklopu štanda “Kulturnog centra Irana”. Prošle godine, kad je Iran bio počasni gost Beogradskog sajma knjiga, upoznali smo mnogobrojne izdavače i pisce, saznali za značaj i uticaj vašeg sajma. Srbije je početkom maja ove godine prvi put učestvovala na Teheranskom sajmu knjiga. Gosti su bili vaš ministar kulture Vladan Vukosavljević i predsednik Odbora Beogradskoj sajma knjiga Zoran Avramović.

Tada smo potpisali protokol na osnovu kog će Iran imati na raspolaganju dvanaest kvadratnih metara izlagačkog prostora u Beogradu, a isto toliko ćemo i mi u Teheranu dati na raspolaganje Beogradskom sajmu knjiga – objašnjava Hosein Ali Sabze.

Prema njegovim rečima, Teheranski sajam knjiga održava se svake godine početkom maja, traje 11 dana i na njemu učestvuje više od 2.100 iranskih i više od 600 stranih izlagača.
Najveći broj stranih knjiga je na engleskom i arapskom jeziku, a manje su zastupljeni kineski, korejski, francuski i nemački. Tokom sajma održava se više od 250 pratećih programa – predavanja, tribina, susreta pisaca, izložbi.

Uslov za izdavače da izlažu na Teheranskom sajmu je da su objavili više od 40 naslova. Sajam je prodajni, a vrednost prodatih knjiga poslednjih godina približava se cifri od 40 miliona dolara. Za razliku od drugih svetskih sajmova knjiga, Teheranski sajam ne naplaćuje ulaznice, a ove godine broj posetilaca premašio je tri miliona ljudi.

– Zbog višemilionskog broja posetilaca, Teheranski sajam knjiga smatra se najznačajnijim kulturnim događajem u zemlji i otvara se u prisustvu predsednika države. Sajam je u potpunosti pod ingerencijom Ministarstva kulture Irana, a za njegovu organizaciju zadužena je “Iranska organizacija za sajmove kulture”. Ona je takođe pod ingerencijom Ministarstva kulture. Osim Međunarodnog sajma knjiga u Teheranu, ova organizacija organizuje i pokrajine sajmove, objavljuje savremenu persijsku književnost i predstavlja Teheranski sajam i iransko izdavaštvo na sličnim sajmovima u inostranstvu. Od 2014. Teheranski sajam ima i počasne goste iz inostranstva. Najpre su to bile zemlje iz regiona – Avganistan i Oman, a potom Rusija i Italija. Ove godine mi smo bili počasni gost na Sajmu knjiga u Kini, koja će 2019. biti počasni gost u Teheranu – kaže Hosein Ali Sabze.

On napominje da se još ne zna ko će biti počasni gost 32. Teheranskog sajma knjiga u maju 2018. Na pitanje da li međunarodne sankcije i politika utiču na kulturnu manifestaciju kakva je Teheranski sajam knjiga, sagovornik Danasa odgovara da je „poslednjih godina situacije mnogo bolja, što potvrđuje i činjenica da je ove godine počasna zemalja gost bila Italija, koja je članica „EU i NATO“.

Zbog višemilionskog broja posetilaca, Teheranski sajam knjiga smatra se najznačajnijim kulturnim događajem u zemlji i otvara se u prisustvu predsednika države: Hosein Ali Sabze

Prevod sa persijskog jezika Mir Razavi


Novinska agencija za knjige

Izdavaštvo u Iranu je, prema rečima Hoseina Ali Sabze, u privatnim rukama, postoji samo nekoliko državnih izdavačkih kuća. Prema njegovim rečima, u cilju unapređenje kulture čitanja kod stanovništva, pod ingerencijom grada Teherana rade “Kuća knjige”, koja pruža informacije o knjigama objavljenim u Iranu i prva i jedina u svetu novinska agencija, koja se bavi knjigama “Iranska knjiga”, u kojoj rade novinari obučeni za ovu oblast. “Iranska knjiga”, pored persijskog, sadržaje objavljuje i na engleskom, arapskom, španskom i turskom jeziku. Na njenom sajtu www.ibna.ir objavljena je i vest o otvaranju 62. Beogradskog sajma knjiga na kome, kako javlja izveštač Iranke knjige, učestvuje 10 iranskih pisaca i umetnika, kao i predstavnika iranske izdavačke industrije. Na Iranskom štandu ove godine izloženo je 550 knjiga na persijskom, engleskom i srpskom jeziku, kao i ručno izrađeni umetnički predmeti. Organizovane su i radionice za kaligrafiju i ilustraciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari