Organizatori 26. beogradskog džez festivala (BJF), koji počinje večeras, očekuju da će i ovogodišnji program, čija je najveća zvezda američki saksofonista Vejn Šorter, doprineti daljoj afirmaciji džeza i muzičkoj edukaciji publike, ali i otvaranju Beograda ka svetu.

BJF će svečano otvoriti u Sava centru Vasil Hadžimanov, a ovogodišnji slogan je „Jazz Seduction“, što treba da pokaže da je „džez i danas vitalan i u telesnom i u duhovnom smislu“. Umetnički direktor BJF Vojislav Pantelić ocenio je da će koncert Šortera biti ne samo događaj festivala, već „koncert decenije“. Šorter se vraća u Beograd 30 godina nakon nastupa sa sastavom Weather Report (1980), sa kojim je osvojio prvi Gremi (1979), a zatim je još osam puta nagrađen individualno – po četiri puta za album i za solo/kompoziciju. Programski urednik DOB-a Dragan Ambrozić kaže da BJF ima ulogu ponovnog otvaranja Beograda, nakon perioda sankcije i izolacije 90-ih, kada je i sam pauzirao.

Osim Šortera, u Beograd se vraća i džez kontrabasista i kompozitor Čarli Hejden, koji koji obeležava 25-godišnjicu svog najuspešnijeg sastava. Među glavnim atrakcijama 26. BJF-a je i domaći muzičar Kornelije Kovač, koji je još 1971. svirao na Njuportu s Korni grupom. Među zvezdama ponoćnog programa je nova engleska soul-džez diva Elis Rasel, brazilske fank legende Azimut, te holandski sastav Kraak & Smaak, a nastupiće i domaći bendovi Pannonia Project i Zerkman Big Beng.

Karte za 26. BJF u prodaji su po ceni od 3.700 dinara za komplete, dok pojedinačne ulaznice koštaju od 600 do 1.800 dinara i mogu se kupiti na blagajnama DOB-a, Sava centra, Doma sindikata i Kolarčeve zadužbine. Budžet BJF-a iznosi 20 miliona, od čega su gradske vlasti obezbedile devet miliona, a 20 odsto je planirano od prihoda od prodaje karata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari