Vizuelni identitet 30. Festivala autorskog filma u znaku Puriše Đorđevića: Oda velikanu, njegovom bunkerisanom filmu "Pavle Pavlović", konceptu autorstva 1

Jubilarno, 30. izdanje Festivala autorskog filma, koje će se odvijati od 22. do 29. novembra, u svom vizuelnom identitetu inspirisano je upotrebom naglašenog slova A, koje simbolizuje omaž festivalu i samom konceptu autorstva, i kadrovima iz filma „Pavle Pavlović“ reditelja Puriše Đorđevića, čija će stogodišnjicu rođenja biti obeležana.

Plakat za 30. FAF osmislio je dizajnerski tim Boruta Vilda, koji čine Selena Kučević, Mina Stojadinović, Katarina Stanojlović i Anđelija Stančulović .

„Vizuelni identitet jubileja slavi autora kroz upotrebu slova A, izvedenog iz logoa festivala – naglašeno, vizuelno dominantno slovo, oda je samom festivalu, autoru i tome šta autorstvo predstavlja. Kako bi reditelj Puriša Đorđević, da je živ, ove godine obeležio svoj 100. rođendan, drugi, važan deo identiteta, preuzet je iz njegovog filma „Pavle Pavlović“.

Odabrani kadar prikazuje panoramsku scenu Beograda gde je glavni lik u aktivnoj ulozi posmatrača. Autor je, poput njega, istovremeno ranjiv ali i nepokolebljiv, uprkos svim izazovima koji se pred njim nalaze“, kaže se u saopštenju dizajnerskog tima FAF.

U čast velikana autorskog filma, na festivalu će biti prikazana i socijalno-politička drama „Pavle Pavlović“, koju je snimio 1975. godine, i koja je dugo godina bila „bunkerisana“. Mladi radnik Pavle Pavlović, koga igra Bekim Fehmiu, u sredini natopljenoj sitnom korupcijom, zloupotrebom samoupravnih slogana i slomom morala, postaje buntovnik koji će na kraju stradati.

On otvoreno govori o problemima svoje fabrike u jednoj televizijskoj seriji. Od uprave dobija stan, a za uzvrat povlači datu izjavu, ali gubi prijateljstvo i poverenje svojih kolega. Život započinje iz početka u drugom preduzeću, kroz rad i požrtvovnost ponovo stiče drugove.
Ali, upadajući iznova u novi niz zapleta u kojima se suočava čak i sa kriminalom oko ilegalnog prebacivanja radnika u inostranstvo, na kraju gubi život… Nezaboravne likove u filmu ostvarili su i Milena Dravić, Slobodan Đurić, Rade Marković, Ljuba Tadić…

Puriša Đorđević je svoje poslednje filmove premijerno prikazao na FAF, među njima su bili i dokumentarni film „Gospodin“, posvećen Matiji Bećkoviću (2021), „Mala moja iz Bosanske Krupe“ (2016), posvećen Branku Ćopiću i njegovoj smrti, i „Iščezla Albertina“ (2014) koji je radio sa koreografom Milošem Sofrenovićem i snimateljem Mišom Miloševićem prema motivima Prustovog romana…

Festival autorskog flma uručio mu je 2014. godine Nagradu za životno delo, a o ovom festivalu Puriša je govorio:

“Imao sam sreću da idem u školu autorskog filma u toku mnogih godina. Ali, za autore Festivala autorskog filma u Beogradu bila je to škola gde su loše ocene dobijali oni važni iz kulture, koji nikada nisu imali razumevanja i novaca za ovaj festival. Bolje reći, davali su finansije za ovaj festival samo na kašičicu, tek da ne pogine. Ali najbolji lekar ovog festivala bila je publika, i to ona najmlađa, i budući sineasti koji su ovde učili prve lekcije filma.“ (Iz monografije Pohvala ludosti: 20 godina Festivala autorskog filma)

Jubilarno izdanje FAF svečano će biti otvoreno projekcijom filma „Susedna soba“ Pedra Almodovara u petak, 22. novembra u 19h, a glavna lokacija festivala biće mts Dvorana. Pojekcije će biti održane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju Kinoteke, bioskopima CineGrand Rakovica i CineGrand Niš, kao i u Centru za Kulturu Smederevo, Bioskopu Zvezda u Boru, Bioskopu u Zaječaru i u Filmskoj Dvorani Grocka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari