Vladan Jeremić o uspehu aukcije za pomoć štrajkačima Jure: Nemar države prema kulturi je razlog više za solidarnost sa radnicima 1Rad KURS Foto: V. J.

Solidarnost na delu zasijala je u ponedeljak u Kulturnom centru Grad, kada su afirmisani domaći umetnici svoja dela stavili na aukciju kako bi pomogli štrajkačima leskovačke Jure. Atmosferu večeri nam iz prve ruke prenosi umetnik Vladan Jeremić, jedan od učesnika aukcije.

Naime, radnici ove fabrike su tokom juna štrajkovali za veće plate, promenu politike bonusa, veći topli obrok i sanitarne uslove u toaletima.

Oni su već 13 godina prijavljeni na minimalac, a rade i bolesni kako ne bi izgubili bonuse.

Iz tih razloga je Radnički glas u saradnji sa grupom umetnika organizovao solidarnu aukciju i benefit žurku, s ciljem da prikupi sredstva za štrajkački fond i štrajkačima isplatili deo dnevnica koje su tokom štrajka izgubili.

– Uprkos činjenici da priprema za humanitarnu aukciju umetničkih dela u Kulturnom centru Grad nije dugo trajala, protekla je više nego dobro – kaže za Danas umetnik Vladan Jeremić. On ističe da je posećenost solidarnoj aukciji tog dana bila velika.

– Odaziv na aukciji nije bio mali i preko 60 odsto radova je prodato u rasponu od 500 dinara do 66.000 dinara. Ne znam tačno koliko je skupljeno jer Radnički glas vodi tu evidenciju, ali zajedno sa benefit žurkom mislim da se radi o dovoljnoj sumi da mogu da se pokriju dnevnice radnicama i radnicima Jure koji su štrajkovali 19 dana – ističe Jeremić.

Vladan Jeremić o uspehu aukcije za pomoć štrajkačima Jure: Nemar države prema kulturi je razlog više za solidarnost sa radnicima 2
Rad Vladan Jeremić i Rena Rädle Foto: V. J.

Naravno, dodaje umetnik, odziv je mogao da bude i mnogo bolji da ova aukcija nije organizovana ekspresno.

– Moglo se više raditi na animaciji kolekcionara i scene koja prati savremenu umetnost, pa su se zato već sada pojavila mišljenja da je potrebno organizovati još jednu aukciju koja bi se spremala duže i koja bi omogućila da radnici mogu duže da istraju u svojim zahtevima. Ako bude bilo novca koji dolazi na ovaj način radnici će biti osnaženi za tako nešto – konstatuje Jeremić.

Prema njegovim rečima, umetnice i umetnici treba da se solidarišu sa ovakvim stvarima jer su i oni zapravo radnici i radnice.

– Mit je da su umetnici hipsteri i genijalci koji lepo žive i čekaju da im padnu ideje sa neba, jer to u Srbiji nije tako. Naša struka takođe ima velike probleme zbog nemara države prema kulturi. To je jedan razlog više da se solidarišemo sa radnciima Jure. Treba da istrajemo na građenju svesti o solidarnosti i ravnopravnoj ekonomskoj razmeni, jer smo društvo drastičnih klasnih razlika – zaključuje umetnik.

Vladan Jeremić o uspehu aukcije za pomoć štrajkačima Jure: Nemar države prema kulturi je razlog više za solidarnost sa radnicima 3
Rad Biljana Đurđević Foto V. J.

A umetnice i umetnici koji su ovom prilikom pokazali solidarnost sa štrajkačima Jure i svoje radove dali na akuciju, uz Vladana Jeremića su i: Rena Rädle, škart, Andrej Bunuševac, Biljana Đurđević, KURS, Nebojša Yamasaki Vukelić, Daško Milinović, Jana Stojaković, Jelena Arandjelovic, Kristina Ristic, Milica Simić, Helena Jovanović, Aleksandra Bovan, Jelisaveta Đoković, Andrea Popović, Marijam Safargalieva, Andrea Cvetković, Višnja Lepšanović, Sara Tanasijević, Maša Milašinović, Rebeka Sali i Nikola Ristić.

– Umetnici koji su donirali radove za aukciju su takođe tematski obradili problematiku položaja radnika u Srbiji i uopšte borbe; škart je napravio novi rad samo za ovu aukciju „Svaki dan prkosan“, dok je Biljana Đurđević imala sliku koja se bavi stečajevima u našoj privredi. KURS su poznati po svojim muralima i doneli su grafike koje su uradili na temu borbe – pojašnjava Jeremić.

KC grad
Foto: V. J.

Pored umetnika, solidarnost su iskazali i kupci, posetioci i kolekcionari. Jeremić posebno izdvaja jednog od njih.

– Drago nam je da su pojedini kolekcionari iz Srbije pokazali da imaju osećaj za situaciju u kojoj se nalaze radnici i da su učestvovali u aukciji. Želim posebno da pohvalim kolekcionara Nenada Kostića koji svoju kolekciju ne shvata kao monetarnu i isključivo razmensku stvar, nego kroz nju zagovara i društveno odgovornu komponentu – ukazuje Jeremić.

Umetnik za kraj još podseća da će od novca zarađenog kroz benefit žurku, kao i aukciju umetničkih dela, biti finansiran štrajkački fond radnika leskovačke Jure.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari