Vladan JeremićFoto: Bojan Kovačević

Umetnik, kustos i aktivista Vladan Jeremić uhvatio se „u kolo“ sa dobrim starim reperima, hip-hoperima i treperima, u cilju pronalaženja inspiracije za crteže na kojima trenutno radi, posvećene protagonistima hip-hopa i trepa.

Naime, za ovaj poduhvat smo saznali jer smo Jeremića upitali šta trenutno čita, sluša i gleda.

Evo njegovih odgovora:

ČITAM

Trenutno čitam rukopis Dragana Đorđevića koji je objavljen u obliku knjige „Mala crna muzika – hip-hop nacija, nacionalna istorija, država i njeni neprijatelji“ 2017. godine od strane Karposa. Autor sprema novo izdanje koje će na jesen objaviti Službeni glasnik a originalni rukopis je doživeo izvesne izmene. Reč je o još uvek retkom teorijskom i istoriografskom istraživanju o hip-hopu u regionu. Sa Draganovim rukopisom sam povezan višestruko jer smo njegove delove objavljivali tokom 2016. godine na portalu DeMaterijalizacija umetnosti koji smo uređivali Danilo Prnjat, Svetlana Subašić i ja. Druga veza sa Draganom Đorđevićem je bila ta što su se u prvom izdanju ove knjige pojavile moje ilustracije. Ta tradicija se nastavlja jer spremam seriju novih crteža posvećenih kako njegovom istraživanju tako i protagonistima hip-hopa i trepa.

Dragan Đorđević je svestrani čovek, pisac i muzičar, te proučavalac književnosti i popularne kulture a doktorirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Mogu da kažem da nas je obojicu povezao rad na dekonstrukciji prisutne dihotomije: „visoka“ – „niska“ kultura, koju težimo da prevaziđemo.

SLUŠAM

U skladu sa zadatkom izrade crteža za Draganov rukopis za novo izdanje u okviru izdavačke linije Službenog glasnika, krenuo sam da slušam stare dobre repere, hip-hopere i trepere jer mi je potrebna konkretna inspiracija. Moram da priznam da mi je interesovanje ovde veoma široko postavljeno. Krenuo sam sa izvornim melosom, omiljenim još od viših razreda osnovne škole, kada su dominirali Public Enemy, Run-DMC i Ice-T. Vratio sam se na sve njih da obnovim to gradivo. Slušanje sam nastavio sa numerama koje stvaraju domaći i regionalni protagonisti o kojima Dragan piše.

Istraživanje se završilo sa najnovijim Đusom, Vojkom V, Mimi Mercedes, Crnim Cerakom i mnogim drugim recentnim ostvarenjima. Moji utisci su diverzni, i ne bih o tome ovom prilikom.

Od svega ponuđenog odbio sam na kraju da slušam Beogradski sindikat jer mi ne prija njihov nivo shvatanja društva i politke.

GLEDAM

Pažljivo gledam recentne spotove domaćih i regionalnih hip-hopera i trepera. Izdvajam ovde spotove Ajs Nigrutina, Smoke Mardeljana, Mimi Mercedes, Vojka V i Bege Fanka. I delatnost gledanja spotova se dovodi u vezu sa crtežima koji nastaju za Draganovu knjigu. Polažem nadu kako ću uspeti da proniknem u suštinu hiper-eklektične estetike i da vizuelno uhvatim opšte karakteristike domaćeg hip-hopa. Serija crteža koja trenutno nastaje bi trebala da bude javno predstavljena uz promociju knjige negde na jesen uoči ili za vreme Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari