Vladan MatijevićFoto: Biblioteka grada Beograd

Pisac Vladan Matijević, za knjigu Pakrac odneo je Nagradu „Beogradski pobednik“ za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2023. godini, saopštio je žiri na konferenciji, u Biblioteci grada Beograda.

Svečana dodela Nagrade biće upriličena u prostorijama Biblioteke grada Beograda u utorak, 30. januara u 12 sati. Delo Pakrac objavila je Izdavačka kuća Laguna.

Za Matijevićev roman glasali su predsednik žirija Predrag Petrović, i članovi Slađana Ilić, Petar Pijanović i Vesna Trijić, dok je Nataša Anđelković svoj glas dala romanu Pesma o tri sveta Vladimira Pištala, koji je objavila IK Agora.

U najužem izboru za nagradu, našli su se i Stevan Vraneš, sa delom Devojačka soba (Dokaz izdavaštvo), Filip Grbić, sa Kanon potištenog uma (Vulkan), Maja Iskra, sa knjigom Aperkat (Lom) i Bojan Savić Ostojić, sa Vreme vode (Kontrast izdavaštvo).

Nagrađeni roman, prema Obrazloženju žirija „izdvojio se majstorstvom pripovedanja kojim je uspostavljena autentična i složena slika sveta“.

Povodom radnje dela je saopšteno da „udvojena ličnost glavnog junaka, okružena likovima sa margine i bombardovana vestima iz crne hronike, dovodi u vezu savremeni Beograd sa Pakracom s početka ratnih devedesetih“.

– Kritički preispitujući moderno srpsko društvo ovaj roman hrabro, provokativno i precizno otvara pitanja zla, odgovornosti i moći na kraju dvadesetog i početkom dvadeset prvog veka. Poetički se nadovezujući na umetničko iskustvo crnog talasa u srpskoj prozi i filmu, Vladan Matijević koristi grotesku i humor kako bi oblikovao višeznačnu i slojevitu viziju današnjeg Beograda. Suočavajući čitaoca sa različitim manifestacijama nasilja, pripovedač nas vodi ka spoznaji metafizičkog porekla i prirode zla – kazao je predsednik žirija navodeći Obrazloženje u kome je istaknuto da je „Nagrađeni roman na tragu poetike koju je Vladan Matijević zasnovao u prethodnim ostvarenjima, prvenstveno u zbirci pripovedaka Prilično mrtvi i romanu Vrlo malo svetlosti.“

O nagradi:

Nagradu „Beogradski pobednik” Biblioteka grada Beograda ustanovila je 2021. godine. Nagrada se dodeljuje jednom godišnje za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od: statue Beogradskog pobednika koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića; diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Dobitnik nagrade može biti samo jedno lice tj. nagrada se ne može deliti između više lica i može se dobiti samo jednom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari