Vladimir Paskaljević za Danas: Priznanje filmu "Mačiji krik" je vetar u leđa, da je moj otac Goran Paskaljević živ bio bi jako srećan 1Foto privatna arhiva

Na 43. Vankuver Internacionalnom Film Festivalu, socijalna drama „Mačiji krik“, u režiji Sanje Živković, pored velikog uspeha kod publike i ovacija kojima jer ispraćena, osvojila je i Specijalno priznanje međunarodnog žirija u kategoriji prvog i drugog igranog filma.

„Mačiji krik“je baziran na istinitoj priči o radniku i njegovoj supruzi koji se bore za starateljstvo nad sopstvenom unukom, i bavi se temom roditeljske odgovornosti, opstanka i univerzalne bezuslovne ljubavi. Glavnog junaka igra čuveni bosanskohercegovački glumac Jasmin Geljo (poslednjih godina živi i radi u Kanadi), a u glumačkoj ekipi su i Andrijana Đorđević, Sanja Mikitišin, Marija Škaričić, Srđan Miletić, Sergej Trifunović…

Podsećanja radi, snimanje ovog filma, u režiji Gorana Paskaljevića, jednog od najvažnijih i najnagrađivanijih jugoslovenskih i srpskih reditelja, trebalo je da započne 2020. godine, ali se nije realizovalo zbog njegove smrti. Paskaljevićevi sinovi, naslednici njegove producentske kuće „Nova Film“, Vladimir i Petar Paskaljević, nastavili su sa produkcijom „Mačijeg krika“ u režiji srpsko-kanadske rediteljke Sanje Živković. Film je snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, Telefilma Kanada, Hrvatskog Audio – Vizuelnog centra, a ko-producent i izvršni producent je beogradski CinnamonFilms.

Prema rečima Vladimira Paskaljevića, koji je i sam poznati reditelj, prikazivanje „Mačijeg krika“ na festivalu u Vankuveru bilo je i kanadska nacionalna premijera ovog filma.

– Sećam se da je moj otac negde izjavio povodom moje prve nagrade 1997. godine za kratki film „Delfini su sisari“, kako „mu je pao kamen sa srca“. E, tako je meni pre nekoliko večeri pao kamen sa srca, kad je žiri izdvojio mladu rediteljku Sanju Živković i nagradio je za film koji smo producirali moj brat Petar i ja, za koji je moj pokojni otac pisao scenario i „prošao“ na konkursu FCS – kaže za Danas.

– Probili smo led sa „Mačijim krikom“, dobili smo vetar u leđa i idemo dalje! Ja sam hteo da napravimo film koji ima zaseban život, a ne nekakav film poređenja. Uz svo poštovanje prema mom ocu, Sanja je unela svoju viziju i svežu energiju u film, i jako mi je drago što je uspela u onome što je naumila. Da je Goran Paskaljević živ, siguran sam da bi mu se dopala njena verzija filma, kao što sam siguran i da bi bio jako srećan što „Nova Film“ i dalje radi.

Kako objašnjava, trenutno je u pregovorima oko distribucije filma u kanadskim i američkim bioskopima, kao i oko beogradske premijere.

– Želeo bih da istaknem i to da je „Mačiji krik“ zvanično prvi srpsko-kanadski koprodukcioni film, u njegovom stvaranju je učestvovao i Hrvatski Audio-Vizuelni centar, kao i Cinnamon films iz Beograda, i mi smo im jako zahvalni na podršci – kaže Vladimir Paskaljević.

Zanimljivo je da iza ovog filma stoji jedna ženska autorska ekipa – pored rediteljke Sanje Živković tu su i direktorka fotografije Milica Drakulić, scenografkinja Nevena Marković, kostimografkinja Senka Radivojević, montažerka Radojka Vrabac, šminkerka Mara Milošević, izvršne producentkinje Jelica Rosandić i Nevena Savić, a scenario „Mačijeg krika“ pored Gorana Paskaljevića potpisuje i Đorđe Sibinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari