Vladimir PerišićFoto: A.H./ATAImages

Na 17. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE), nagradu za najbolju režiju osvojio je Vladimir Perišić za film „Lost Country“.

Žiri, u sastavu Ivan Ikić, Irfan Mensur i Predrag Ličina, istakao je da je reč o „vešto snimljenoj epohi iz bliske nam prošlosti“, gde, kako je saopšteno, „širi kadrovi nisu toliko potrebni kada se imaju ovakve glumačke bravure“.

Drugu nagradu za režiju dobila je Una Gunjak za film „Ekskurzija“, a treću Mladen Đorđević za film „Radnička klasa ide u pakao“.

Žiri je u obrazloženju naglasio da je najveća pohvala glumcima i rediteljima „Ekskurzije“ kada se u filmu ne primećuju gluma i režija, što je u ovom ostvarenju postignuto u najvećoj meri.

U obrazloženju žirija je navedeno da je reditelj Đorđević, zahvaljujući autentičnim i stvarnim likovima prevazišao okvire žanra.

Žiri programa „Mladi autori u fokusu“ u sastavu Maša Nešković, Vuk Ršumović i Maja Medić, jednoglasno je dodelio nagradu za najbolji film ostvarenju „Rana oklevanja“ turskog reditelja Selmana Nadžara.

U obrazloženju se navodi da film donosi duboko promišljen i provokativan pogled na pravdu i lični moral, kroz lik Džanan, briljantno odigran od strane Tulin Ozen.

Film, kako je navedeno, istražuje osećaj zarobljenosti junakinje u profesionalnom i ličnom životu, postavljajući ključna pitanja o pravosudnom sistemu i odgovornosti pojedinca.

U okviru programa za studentske filmove, žiri u sastavu Predrag Đurđević, Dženan Esko i Miloš Vlalukin dodelio je nagradu za najbolju režiju filmu „Svakako ću da krvarim“ Sare Radulović.

Žiri je istakao hrabrost i uspešno izveden rediteljski postupak koji prikazuje dramu mlade devojke koja je izvršila abortus bez znanja i podrške svog dečka.

Druga nagrada otišla je Jan Krevatinu za film „Joža“, a treća Kristianu Bernardu Irglu za film „Alenka“, koji emotivno prikazuje dramu junakinje koja pokušava da pomogne svom sinu, prenosi Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari