Vladimir Pištalo dobitnik nagrade „Prozart” za 2024. godinu 1Vladimir Pištalo, foto: Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Nagrada „Prozart” Međunarodnog literarnog festivala „PRO-ZA Balkan” za 2024. godinu dodeljena je Vladimiru Pištalu, priznatom piscu koji je ostavio dubok trag u savremenoj srpskoj prozi. Žiri je istakao da je Pištalo „obeležio evoluciju i dostignuća savremene srpske proze krajem 20. i početkom 21. veka”.

„Vladimir Pištalo fascinira posvećene čitaoce svojom retkom kombinacijom izgrađenog stila i eksperimentatorskog pristupa. Kao pisac koji detaljno beleži život kroz prostor i vreme, on istražuje forme pisanja sa izuzetnom pažnjom. Stoga, nagrada ‘Prozart’ potpuno je zaslužena za ovog velikog balkanskog majstora i pionira vrhunske proze u regionu”, naveli su članovi žirija prof. dr Ermis Lafazanovski (predsednik), prof. dr Aleksandar Prokopiev i Dejan Trajkoski.

Vladimir Pištalo će primiti ovu prestižnu nagradu tokom svečanog zatvaranja festivala „PRO-ZA Balkan” koje će se održati 17. septembra u Daut-pašinom hamamu u Skoplju, kako su najavili organizatori.

Pištalo je 12. dobitnik nagrade „Prozart”, čiji su prethodni laureati uključivali neka od najvažnijih književnih imena Balkana, kao što su Drago Jančar, Ismail Kadare, Mirče Kartaresku, Georgi Gospodinov, Daša Drndić, Miljenko Jergović i Svetislav Basara.

Pored Vladimir Pištala, 12. festival „PRO-ZA Balkan”, koji organizuje izdavačka kuća „Prozart medija”, ugostiće i značajne autore poput hrvatskog novinara i pisca Borisa Dežulovića, Rene Karabaša iz Bugarske, Majka Daunija iz Velike Britanije, Nenada Šaponju iz Srbije, Majdu Koren iz Slovenije, kao i makedonske autore Violetu Tančevu-Zlatevu i Zvezdana Georgievskog, piše Seecult.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari