vladimir šobat foteljaFoto: Društvo arhitekata Zagreba

Istaktnuti arhitekta Vladimir Šobat, čija je fotelja Lovac Luka obeležila doba socijalizma, preminuo je nedavno u 81. godini.

Fotelja je nastala na ideju Vladimira Šobata i Vlada Petričevića, a to je učinjeno 1971. godine za fabriku nameštaja Oriolik iz Oriovca, piše Jutarnji.hr.

Radi se o fotelji velikih dimenzija čije su sedište i nasloni presvučeni kožom. Ipak, zbog dobro promišljene konstrukcije bilo ju je jednostavno složiti i transportovati, čemu svedoči i to da je dolazila zapakovana u kutiji dimenzija 40x80x81.

Kutiju su takođe dizajnirali autori fotelje, a oni su radili i vrlo zanimljivu reklamu gde su pokazivali kako ona može da stane u fiću i druge automobile.

Kako je svojevremeno pokazala i izložba u Galeriji Modulor koja je bila posvećena upravo Lovcu Luki, fotelja je spojila u jedno tradicionalne materijale, novu estetiku i inspiraciju tradicionalnim posavskim kućama.

Uspeh je iznenadio i tada mlade dizajnere i proizvođača, narudžbine su pljuštale sa svih strana, pa i iz Amerike.

Rođen u Osijeku 1. novembra 1942, Vladimir Šobat život je proveo u Zagrebu, gde je završio osnovnu školu i maturirao u III. Realnoj gimnaziji.

Studije arhitekture započeo je 1962. na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, a diplomirao 1969. na Arhitektonsko-urbanističkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, u klasi profesora Jurja Najdharta.

Svoju strast prema arhitekturi dodatno je razvijao pohađajući Majstorsku radionicu Drage Galića i postdiplomske studije „Graditeljsko nasleđe“.

Nakon diplome, Vladimir Šobat započeo je profesionalnu karijeru kao samostalni dizajner u „Centru za industrijsko oblikovanje“ od 1969. do 1973. godine.

Zatim je radio kao projektant voditelj u „Interinženjeringu“ od 1973. do 1976. godine, nakon čega je postao rukovodilac projektnog biroa, a potom i direktor OOUR-a „Intehprojekt“ u sastavu R.O. „Intus“ do 1980. godine.

U periodu od 1980. do 1984. godine bio je voditelj investicija za izgradnju Fabrike prednapregnutih elemenata Pojatno i voditelj projektnog biroa za visokogradnju u sklopu G.P. Viadukt.

Većinu karijere, 1984. do 2006. godine, radio je kao konsultant voditelj i glavni projektant u KONZALT ING d.o.o, gde je učestvovao na mnogim značajnim projektima, uključujući Univerzitetsku bolnicu u Zagrebu 1984-1992, Hrvatsku bolnicu u Novoj Biloj, dogradnju dvorane OŠ „Petar Zrinski“ u Zagrebu, dogradnju bolnica u Koprivnici te Kliničke bolnice „Merkur“ u Zagrebu.

Njegov doprinos urbanizmu, arhitekturi i dizajnu obeležen je učestvovanjem na brojnim takmičenjima, na kojima je osvojio značajna priznanja i nagrade.

Među njima se ističu prve nagrade za Urbanistički projekt Banja Luka i Poslovno trgovački centar „Zenit“ u Banja Luci (s Edvinom Šmitom), ulaz u uži krug na takmičenju za centar Lozane u Švajcarskoj (s Brankom Horvatom), otkup za Kulturni centar u Skoplju (s Mladenom Anđelom i Edvinom Šmitom), treća nagrada za skulpturu Vladimira Nazora „Cvrčak“ u Zagrebu (s Anom Šobat), posebno priznanje za AS dizajn – školski namještaj u Ljubljani (s Edvinom Šmitom), otkup na drugom stepenu takmičenja za Autobusku stanicu u Zagrebu (s Nenadom Ostrogovićem), i niz zapaženih radova s nizom autora, poput Hotela „A“ kategorije na slovenskoj plaži u Budvi, Centar Beograda, Opera Novi Beograd, Stambeno naselje Dugave u Zagrebu, Centar plivačkih sportova „Bundek“, Trg Francuske republike u Zagrebu, Trgovačko transportni terminal u Splitu, Klinički bolnički centar u Novom Zagrebu.

Uz to, Vladimir Šobat je, dakle, ostavio trag i u industrijskom dizajnu. Garnitura za sedenje „Lovac Luka“ koju je projektovao s Vladimirom Petričevićem osvojila je nagradu VII. Zagrebačkog salona i postala deo stalne postavke Muzeja za umetnost i obrt (koji se trenutno obnavlja nakon zemljotresa).

Isti sistem dokumentovan je i na izložbi „Lovac Luka – svedok vremena“ u galeriji Modulor 2018. godine, na izložbi „Između htenja i realnosti, Industrija i dizajn nameštaja u Hrvatskoj 1945-1990.“ 2019. u Muzeju za umetnost i obrt u Zagrebu, te u dokumentarnoj seriji „Moderna vremena: Oblikovanje u Hrvatskoj“.

Bio je aktivan član Hrvatske komore arhitekata i Društva arhitekata grada Zagreba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari