„Voda zaborava / voda sećanja”: Izložba Milice Antonijević u Galeriji „Mostovi Balkana” 1Foto: Mostovi Balkana

 

Izložba radova Milice Antonijević „Voda zaborava / voda sećanja” otvara se u četvrtak 20. juna u 20 sati u Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana” u Kragujevcu.

„’Voda zaborava / voda sećanja jeste’, poslužimo se parafrazom, vizuelni ogled o imaginaciji kretanja, kretanja kroz prostor, u vremenu i u životu, spoju vremena i delanja, i jedinom činiocu neizbežno ograničenom, kaže, između ostalog u katalogu postavke Vladimir Ranković, profesor kragujevačkog FILUM-a.

Po njegovim rečima kretanje kroz vodu, iscrtava Milica Antonijević, nalikuje letu ptica – prestaje potreba za tačkom oslonca, jer one su svuda, može se po volji krenuti gore ili dole, ako te odrednice uopšte zadržavaju svoj smisao… Kretanje postaje sloboda. Ptica – raža.

Kretanje kroz vodu, govori iskustvo, podrazumeva tišinu i izvesnu usporenost. Mir. Kretanje kroz život – želje, ciljeve…, navodi on.

Viđenja Milice Antonijević svedočanstva su intenzivnog promišljanja i proživljavanja, potrage za skladom, težnje da se pronađe idealan balans između stvarnog i izabranog, sigurno utočište između obale i beskraja, ističe Ranković.

Voda, tako, služi umetnici da joj omogući da otkrije i stvori lepotu, da se kreće, da živi.

„Odblesci, odrazi, kretanje, večnost i konačnost, sećanja, zaborav… U svemu tome nalazi se lepota vode. Voda menja pogled. A umetnik, sopstveni, izmenjeni pogled, svoje viđenje, svoje sećanje, bira, među mnoštvom pronalazi ono vredno čuvanja, zaustavlja, pretvara u sliku, u uspomenu”, napisao je on, dodajući:

– To je način na koji umetnost čini da kretanje, pređe granicu koju život postavlja.

Milica Antonijević (51) rođena je u Kraljevu. Školu za dizajn u Beogradu, smer Ambalaža, završila 1992. godine. Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, odsek Primenjena grafika, atelje Grafika i knjiga, 1997. godine, a magistrirala 2003. godine na predmetu Grafika na istom fakultetu.

Član ULUS-a od 1998. godine. Na doktorskim studijama je Fakulteta primenjenih umetnosti, na studijskom programu Primenjena umetnost i dizajn. Redovni profesor je na predmetima Crtanje i Slikanje na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, na kome je zaposlena od 2002. godine.

U svojoj dosadašnjoj umetničkoj i izlagačkoj praksi, u intervalu od 1995. godine pa do danas, realizovala 34 samostalne izložbe, dobitnica 17 nagrada i učestvovala na preko 300 grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu (Japan, Meksiko, Kanada, Finska, Francuska, Nemačka, Italija, Sirija, Češka, Poljska, Mađarska, Rumunija, Bugarska, BiH, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija).

Izložba „Voda zaborava / voda sećanja” Milice Ranković u Galeriji „Mostovi Balkana” otvorena je do 9. jula.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari