Predstava „Boing-boing“ po tekstu Marka Kamelotija, a u režiji Predraga Stojmenovića biće premijerno izvedena sutra na Novoj sceni Zvezdara teatra u 20 sati. Tekst francuskog dramskog pisca adaptirao je Branislav Ilić, a u predstavi igraju: Vuk Kostić, Viktor Savić, Jelena Gavrilović, Nada Macanković, Borka Tomović, Marina Vodeničar i Jelisaveta Orašanin.


Reč je o hit komediji iz ‘60-ih, koja je često bila adaptirana, pa tako postoje i četiri filmske verzije od kojih je najpoznatiji film Džona Riča s Džeri Luisom i Toni Kertisom u glavnim ulogama.

– Ovo je najizvođeniji francuski komad svih vremena, koji je zbog toga uvršten i u Ginisovu knjigu rekorda. Iako postoji veliki broj adaptacija, koje komad udaljavaju od njegovog podneblja i vremena, mi smo se ipak odlučili da oživimo duh Pariza šezdesetih godina jer predstava najbolje funkcioniše u kontekstu u kome je i napisana – u vremenu rušenja seksističkih tabua, pojave hipi pokreta, razvitka pop kulture – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Zvezdara teatru reditelj Predrag Stojmenović.

On je istakao da se adaptacija zasniva na komediji situacije, te da je lišena učitavanja duhovitosti i „nasilja smešnog“.

– Bilo je zahtevno raditi vodvilj jer treba napraviti nešto što je brzo i matematički precizno, a istovremeno da nije jeftino i komično po svaku cenu – kazao je Stojmenović.

Viktor Savić istakao je da su glavni junaci, koje igraju Vuk Kostić i on, više tipovi nego likovi, jer su važnije okolnosti u kojima se oni nalaze.

– Robert, koga ja tumačim, dolazi iz unutrašnjosti u Pariz kod svog prijatelja Bernarda, koji živi u stanu sa tri verenice koje ne znaju jedna za drugu. Problem nastaje kada dođe do promene leta, budući da su sve tri stjuardese, i kada se one nađu u isto vreme u stanu – objasnio je Savić.

Marina Vodeničar kazala je da vodvilj kao žanr nije toliko zastupljen u Beogradu, iako je atraktivan i publika ga najviše voli.

Zanimljivo je da su produkciju komada uradili sami glumci, koji su, budući da se privatno i druže, kako su objasnili, izabrali Kamelotijev tekst i reditelja, pa i scenu Zvezdara teatra, koja ih je privukla jer je „pozorište s dugom tradicijom dobrih komedija“.

– Naša filmska kuća „Omladinka“ uradila je produkciju predstave uz pomoć opštine Sremski Karlovci, dok nam je scenu ustupio Zvezdara teatar. Hteli smo da zajedničkim snagama prevaziđemo krizu i da sami sebi pomognemo, a ne da čekamo da to neko drugi učini za nas – kazala je direktorka ove filmske kuće i jedna od glumica u predstavi Jelena Gavrilović.

Kako su glumci kazali, želeli su da nađu nešto „šarmantno, pitko i duhovito“ što će privući publiku, budući da trenutno postoji „prezasićenost pozorišta političkim predstavama i pamfletima“.

– Ovaj komad dugo godina nije bio na sceni nijednog pozorišta u Beogradu, a hteli smo da to bude nešto što odgovara našim godinama, i što nam je svojom temom zanimljivo. Radili smo mnogo više od onoga što je glumački posao, i mislimo da je to budućnost pozorišta – da glumci sami treba da se pokrenu, jer očajanje nad situacijom i krizom ništa ne donosi – istakla je Borka Tomović.

Nakon sutrašnje premijere, iako gostujuća, predstava „Boing-boing“ biće na repertoaru Zvezdara teatra, te će publika moći da je pogleda već u subotu, 20. oktobra, i ponedeljak 22. oktobra od 20 sati na Novoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari