Vojkan Borisavljević: Tokom epidemije variole vere Tito nijednom nije bio na televiziji

Priče iz karantina

Ostavite komentar


  1. Bio sam u 3.razredu cacanske gimnazije tada/1972./.J.B.Tito se pojavio na TV jedan/1/ put……..

    1. Postovani Miodraze, u trecem razredu gimnazije Vi ste sedeli kuci i pratili govore druga Tita. To je verovatno bilo po omladinskoj duznosti koju je davao Savez Socijalisticke Omladine Jugoslavije, jer su kasnije proveravali na sastancima. Druga varijanta bi bila da ste imali ozbiljnu ambiciju da postanete poznati i priznati komunista, pa bi pracenje Titovih govore bila lepa odskocna daska. Ja sam te 1972-ge, bio osnovac, Titov pionir, pa je moguce da zbog toga nismo morali da pratimo svaki njegov govor. Ako niste imali sta drugo da napisete, bolje da nista niste ni napisali. Sa 17 godina, sedeti kuci, gledati dnevnik umesto juriti za loptom ili devojkom, cisto je gubljenje vremena. Ja se licno zaista ne secam, da li je ili nije drug Tito bio tada na televiziji.

    2. Nije se Tito pojavljivao na televiziji zato sto su takvi kao taj maestro znali de im je mesto i nisu smeli da pisnu

      1. To je istina. Kod broza je bilo sve pod kontrolom. Imao je on ljude za sve, a lično promovisanje mu nije bilo potrebno baš na svakom mestu.Diktator je / nazalost / , znao svoj „zanat“.

    3. Da, ali kada je sve bilo gotovo … da odjavi.
      ps. ja sam tada imao 18 godina.

      1. Pa Tito je bio, iako komunist, veliki demokrata, a ne diktator, kao Vucic

  2. Poštovanje za maestra! Epidemija i pandemija nisu isto. Sredstva komunikacije su se ubrzala nekoliko hiljada puta i dostupna su svima. Sve to nam govori da se epidemija variola vere i virusa korone ili Tita i Vučića ne mogu lako porediti. Drago mi je da maestro radi, to je znak da je zdravo i veselo, što mu i dalje želim!

    1. To sto su se promenila sredstva komunikacije ne podrazumeva da bi AV trebalo da nam se obraca svaki drugi dan. Koliko se drugi predsednici ili vladaei evropskih drzava obracaju svom narodu? Npr. britanska kraljica, Makron i ostali? Svaki drugi dan po sat ipo?

      1. To samo znači da su se ti drugi koje pominješ zavukli u mušku rupu,a ujedno pokazuju koliko im je stalo do svojih građana.

    2. Pa naravno, kada je pandemija onda Prvorodjeni mora da bogoradi, preti I zapeva po ceo dan, jer je to neophodno. Smucio se svima osim samom sebi.

    3. „Epidemija i pandemija nisu isto.“ Tacno, ali ni Tito ni Vucic nisu isto. Neuporedivi.

      1. Tacno.
        Tito je bio i ostao velicina,dok o drugom ,umisljenom,sve je u minusu.

    4. evo ja nisam ničiji bot… al kad krenem redom od Tita pa Slobe do vučića , strah me je od sledećeg presednika sve su gori i bezobrazniji.

        1. Šta god ko mislio o Titu on je bio sve što Vučić nije, persona, sa harizmom. Kada je on putovao po svetu, njega su državnici dočekivali onako kako njih Vučić danas dočekuje, a njega ne dočekuju. Tito bi na svečanosti u Parizu bio centralna figura, kralj na A1,a ne ko Vučić, konj na H 6.

          1. Pa da, zato obožava da se vraća u proslost i poredi sa Titom, kao i na sve strane sveta, gde su moćne države, poredici se i izvodeći sam zakljucke o superiornosti i svojoj velikoj moći…bolesnik, iskompleksirani.

      1. Netaćno, majkutibožju! Bio sam dva puta, al vi Srbi imate kratko pamćenje i dugu tradiciju u laganju.

        1. Ovo bila najbolja drzava,ponosna kojoj bi se divio i istok i zapad.A onda su nam nametnuli burzoasku demokratiju,poklonili nam silom.Doticni gospodin je postao slavan kad je citao Politiku i gledao TV Beograd.A onda je pozeleo demokratiju i sad kuka.

          1. Ta država nije valjala. Ona je bila strašna greška kao što je bila i prva Jugoslavija.
            Ona je funkcionisala zahvaljujući parama koje je u nju pumpala Amerika. Dok je bilo para, bilo je i mira a kad je nestalo para svi su potegli oružje.
            Kamo lepe sreće da je Srbija priznala Italiju u njenim granicama koje su propisane Londonskim ugovorom.

            Italija će uskoro da ponovo postavi pitanje svojih teritorija. Srbija ovaj put treba da bude prva koja će to priznati i stati uz Italiju. Ne treba zaboraviti da je Mletačka republika stala i zaštitila nas od napada Ugarske kada je Ana Dandolo postala kraljica Srbije. Naša obaveza je da odbacimo Osimski sporazum i mirovni sporazum iz 1947. u korist Italije.

            Da nije bilo Jugoslavije ne bi bilo NDH, ne bi bilo komunizma, ne bi bilo svega od 1991-1995, ne bi bilo 1999.

    1. Tito je bio državnik. Nije obilazio magacine, vodio ozbiljni svetski pokret

      1. Budimire Milutinovicu,Tito je bio drzavnik koji je voleo i menjao zene,voleo tompus, provode…Voleo je i kredite koje i danas vracamo cak i do 2024 god.Voleo je UDBU ko pisne pojede ga mrak.Prevario i studente 1968 god.Prevario i istok i zapad.Na kraju otvorio granice i na stotine hiljada narocito ljudi iz Srbije otislo da radi u Nemacku Austriju i dr.zemlje.Ipak je meni draza ova vlast koja rafi u interesu Srbije i njenog naroda.

          1. Verujem da si Ti gospodine ogromna intelektualna gromada, ako Tita ceniš po tome što si naveo. Uzgred sve što je izgrašeno i koristimo danas, 90% je iz tog Komunizma, kojeg Ti prezireš

        1. E moj imenjače,nek nas tako kako ti kažeš,da nas je Tito uvalio…uvali av ili bilo ko bar na pet god,pa da živimo ko ljudi……..a ta primedba da ova vlast radi u interesu države stavlja te na spisak borova,jasno je svima ko si dok ovo zoveš državom a njih vlast………….od Turaka na ovamo vakvih nije bilo-vreme će pokazati vrlo brzo.Eto,nisam ni u jednoj partiji pa zar moram biti maltretiran njegovim likom i gluposti a koje priča,kako ima vremena a toliko brine i radi……nešto ne štima.

        2. Slobodane, Slobodane, za vasu simpaticnu boljku nema leka, a i zasto biste je lecila kad vam bas ona donosi toliko radosti

    1. Vojkan je samo pomenu ono sto mi stariji pamtimo kako je bilo 1972. Nema u tome ni malo zle namere.
      Ja bih zamolio sve samo da pazljivo pogledaju sinocni Upitnik gde je gost bio predsednik Vucic.
      Da li ste ikad videli nekog predsednika drzave da se tako nevaspitano ponasa prema novinarki i svima nama?
      Pogledajte bilo koji intervju velikih drzavnika na primer Putina, i videcete kako covek razgovara sa novinarima.

    1. Tako je a ko je stručnjak za sve……taj u stvari nezna ništa.Kad ti dođe majstor pa sve zna,teraj ga iz kuće taj nezna ništa. Eto a prvorođeni,pravnik,doktor,babica,spasioci,inženjer,vojni stručnjak…………u stvari ništa.

  3. Dragi Admine, juce si ceo dan branio Vesica od mog priloga, danas izgleda da ces da branis Vucica, ne od mene, vec od surove istine koja ide uz njega. Jel’ to u redu? Pa to nije u redu. Evo, kazi ti sam covecanski.

  4. „…Vojkan Borisavljević: Tokom epidemije variole vere Tito nijednom nije bio na televiziji…“
    Nije ni morao jer je bio svakome zavukao odpozada jos od 45-te, pa je bio sveprisutan i to dozivotno.
    Ko danas ne bi menjao ovu pandemiju za tu lokalnu nazovi epidemiju koja nije otisla dalje od pretnje (ni u Srbijici a kamo li u svetu)?

  5. Veoma cenim navedenog gospodina V.Borisavljevica, ali Titova drzava i ova danas se nemogu porediti.Ta prva je najpre bila nezavisna od stranog kapitala a uz to i neuporedivo organizovanija.I sto je najvaznije mesto medija važio je zakon.

    1. Ako je bila nezavisna od stranog kapitala, zasto jos uvek vracamo strame kredite i zasto su mu amerikanci sipali dolare u dzepove.

      1. Taj argument je toliko vise smesan da ne znam sta bih rekao. A da, danas kad se udruze sve ove uspesne i nezavisne drzave, njihov dug je 4-5 veci od duga stare Jugoslavije 80-tih, podatak koji se lako provera. Tako da toliko o tom starom dugu.

        1. Dvadeset milijatdi tadašnjih dolara je kao sto milijardi sadašnjih dolara. Vrednost stvari u zlatu je ista ali su sve valute debelo devalvirale u odnosu na zlato.

      2. Kredite sada vraćamo zato što su sve pokrali. Kada smo prodali ono što je valjalo, tada se trebao vratiti kredit, kao što je uradila Slovenija i Hrvatska još pre nekoliko godina.

      3. Kako je jadna usporedba nekad i sad države……..nekadašnja je imala šest republika koje su se rasparčale pa su danas ajd recimo države……ali cela juga nekad je imala manji dug nego danas bilo koja iscrpljena,današnje su v dužne više puta taj jugo dug i vi sada imate izgovor da nam je Tito ostavio dug…..nemate vi pojma koliko je sad loše,verovatno živite od režima- žalosno

  6. Nisam shvatio šta je poenta lamentiranja gospodina Borisavljevića? Nekako se nameću dva najvažnija detalja. Nije kao za vreme Tita a Aleksandar Vučić bi trebalo da se ponaša poput „“najvećeg sina svih naših naroda i narodnosti i pojavljuje se što redje na televiziji ne bi li, makar u tom segmentu osvežuio naša sećanja na ta „srećna“ vremena.

    1. Nekima najvise smeta sto za vreme Tite nisu mogli da laju ono sto su hteli. A sad laju, ne prestaju: AV, AV, AV, AV, AV, AV…

    2. Gradjanine Knezevicu, g. Borisavljevic nije lamentirao, vedar je covek i rekao je cime se sada zanima, ali vi sve sto smatrate prilikom da se dodvorite predsedniku Rebublike koristite, bilo to uopste upotrebljivo za vas naum ili ne, mozda ste u pravu, neko ce vas zapaziti po vasoj istrajnosti i odanosti vladaru, a to su svojstva koja potonji ceni vise nego istinoljubivost

  7. U al vam je argument. Za vreme Tita nijednom nisu bili demokratski izbori, znaci i to je bilo super?

    1. Bas “ zanimljiv”komentar…a demokratija u žestokoj krizi, prevazidjen ideal, ako je ikada i bio u suštinskom smislu, najveća prevara o smislu njenog veličanja.

  8. Jedno je slično: Titov Ego je uništio Jugolslaviju, a Vučićev Egonarcizam dikrajčuje Srbiju. Dok su se Slovenija i Hrvatska spasile, što je bila i Titova namera. BiH, Makedonija i Crna Gora još uvek se muče.

    1. Vakcinisalo se protiv variole…Za ovaj virus nema vakcine. Ostani kod kuće. Posle, sm

      eniti Vučića. Čim pre…Gotov je…

    2. Tito je ostavio nama Jugoslaviju imali smo sve, ko je hteo skolu besplatno se skolovao, a ko nije odmah je imao posao, posle njegove smrti su doslu ljudi koji su unistili SFRJ i rasparcijali je pa onda kazete Tito ostavio dugove, to su bila srecna vremena niko nije isao u druge drzave da zaradi za hleb a sad sve je zvo napustilo drzavu zbog cega, zbog pogresnih ljudi koji su posle Tita dosli na vlast a to se ZNA KOJI SU…

      1. Za vreme Tita niko nije išao u druge države da radi?
        Nije tačno. Stotine hiljada su pobegli glavom bez obzira.

    3. Slovenija i ‘Hrvatska su se spasile jer su se okrenule Evropi, a ne kao mi Rusiji i Kini.

      1. Nisu se oni okretali ni prema kome. Kao veliki nacionalisti, okrenuli su se sebi i radu. Pitanje za ove u Srbiji, koji i danas glorifikuju Jugoslaviju, plaču za njom i ne mogu bez nje? Zašto nijedan drugi narod ne plače za „Jugom“?! Ispada da jedino Srbi pate za njom što ide u prilog tvrdnjama Hrvata i Slovenaca koji kažu da ih je Srbija eksploatisala i živela na njihoivim grbačama. Jer, ako Slovenci i Hrvati ne jadikuju i ne nariču nad sudbinom Jugoslavije, koji je razlog što to rade mnogi Srbi i danas posle toliko godina?

  9. Komunikacija, izvor informacija igra veliku ulogu u svemu, ko to nerazume ima problem.
    E sad, postoji i lično mišljenje ko je osoba koja treba iznositi informacije i na koji način ali to je PONAVLJAM lično mišljenje što neznači da je dovoljno inteligentno.

  10. Vakcinisalo se…Za sad za ovaj virus nema vakcine. Ostani kod kuće. Posle, sm

    eniti Vučića. Čim pre…Gotov je…

  11. Pa? sada ce vucic da slusa sta mu vi pricate i to da radi… ajde odjebite vise…

    1. ne, nego ce da slusa vase ulizivanje i kako psujete sve koji nisu u vasim botovskim falangama

  12. Tito je od Pančevačkog rita koji je bio močvarna oblast, prekrivena trskom, napravio najveću fabriku hrane na otvorenom u jugoistočnoj Evropi – PKB , koji je hranio svo gradsko stanovništvo uže Srbije sa Kosovom, Crne Gore i delimično BiH i Makedonije, a Vučić je taj prostor budzašto prodao Arapima, pa i taj novac im je vratio kada je od njih kupovao deo te iste zemlje za trasu puta , naravno za „masnu proviziju“. Tako da je potpuno besmisleno upoređivati Tita i Vučića.

  13. Po komentarima Srbi su i dalje veliki Jugosloveni. To prvo! Kao drugo, gosn. Borisavljevic nije osoba koja bi trebala da komentarise jer je poput Vucica bio pretplacen ( u Titovo vreme) na sve srpske manifestacije, na TV kanale,. Etika mu je poput naprednjaka slaba strana. Zato, bilo bi bolje da je cutao, bar zbog nas iz branse- svedoka njegovog megalomanskog apetita za slavom i novcem.

  14. Da, otisao je u neki hotel na egzoticnom ostrvu sa svojih 50 ljubavnica, i 10 000 udbasa da ga cuvaju… Dokle vise davljenja sa pok. Brozom? Gori ste od AV! Imajte milosti, nosite stafetu, ali ostavite posten svet na miru!

  15. Nista cudno.Tito je bio bravar i nije se mesao u tudje poslove,a imao je prave ljude na pravim mestima.Vucic je expert za sve ,od gradjevine ,prava ,vazduhoplovstva pa vidimo sada i zdravstva.Mislim da ovakav potencijal ne postoji nigde u galaksiji.E to je nasa propast.Bojim se nas kraj kako drzave,tako i nacije sa njim i njegovim nepismenim satelitima na celu drzave.

  16. Najpodmukliji Okupator Srbije, Vučić počeo je skupo da plaća Botove koji imaju znanja a pokavreni kao ljudi. Evo ih i u Danas-u. Jurtos čujem da je skupo platio BBC, verovatno preko njegovog plaćenika Blera, da pohvali Srbiju da se dobro bori protiv Korona virusa. Dok pacijenti se smrzavaju, sa slabom hranom, bez tople vode na Sajmišta i u drugima halama Beograda, Niša i Novog Sada?! A sada će virus pokositi stare po Domovima za stare gde je ušao na „Lekarsko Dobro jutro“.

  17. Ovoliko slepila, idiotluka, gnjidavosti…u komentarima ima i dobru stranu. Nateraće svakoga ko ima ikakvu šansu, da glavom bez obzira i bez osvrtanja, ode odavde čim ovo prođe.

  18. Naravno da nije….Tito je bio ličnost i autoritet….a sada, to su svi pa čak i kad se im čini.

  19. Sta si hteo da kazes Vojkane B, obrij se i uredi se ljudski, bices lepsi i ….

  20. U vreme epidemije variole sve je bilo skoncentrisano na jednu bolnicu u izolaciji. Postojala je i vakcina. U slučaju Covid-19 u pitanju je pandemija, nije skoncentrisano na jedno mesto, nema vakcine…. Pored toga, tadašnje društvo je bilo drugačije: poslušno, organizovano kroz ONO i DSZ (opšte narodna odbrana i društvena samozaštita). Sećam se vežbi kad je u svakoj zgradi bilo organizovano požarstvo)

  21. Tito je visio u svakoj učionici… tada izbora nije bilo… zašto bi se Maršal pojavljivao na televiziji kada ga je bilo svuda?
    Ne vidim ovde zdravu analogiju, osim u pokušaju.

  22. variola vera je bila rasprostranjena po svetu 100 godina pre nego je došla to Jugoslavije, vakcine su postojale i naravno da je tito pod dekretom naredio da se svi vakcinisu jer je to jedino normalno i ispravno. Medjutim kakve sve ovo ima veze sa koronom? Nikakve. Uporedjujete babe i žabe.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.