Festival „Nepodnošljiva lakoća tranzicije“ je, došavši do polovine, delimično odgovorio na pitanje za kojim traga kako selekcijom, tako i susretima sa stvaraocima. Kome se pozorište obraća? Svima koji su došli do ulaznica-ako je suditi po ispunjenoj sali Centra za kulturu. Veće iznenađenje od brojnosti publike što je ove godine čini mlađa populacija. Došla je da nauči nešto ili da pronađe način artikulacije onoga što sama ima da poruči.

Posle predstave „Događaj u stanu broj 2“ Šabačkog pozorišta, u takmičarskom programu nastupio je Atelje 212 sa predstavom „Čekaonica“ u režiji i adaptaciji Borisa Liješevića koja ukazuje na dramatičnost života onih koje nagle promene sistema vrednosti teraju na preživljavanja je povod za pitanja o preživljavanju pozorišta. Da li su pozorišta poput ljudi jača od pretećih okolnosti u kojima živimo? Da li se i u pozorištima ogleda nužna prilagodljivost? Kolika je cena tranzicije?

Upravnik Ateljea 212 Kokan Mladenović ne misli da je naše pozorište u tranziciji, već da je dezorijentisano: – Tranzicija je samo prelazak iz jednog u drugi period pa smo mi na putu ka nečemu novom uspeli, eto, da zalutamo i kao država i kao pozorište. Tako tema festivala u Mladenovcu jeste prikladna ali je teško svu tu raznolikost teatra obuhvatiti jednom rečju.

Od čega pozorište treba da se čuva u periodu tranzicije?

– Pozorište, pre svega, treba da se čuva estrade! Nemaština u koju su gurnuta naša pozorišta nebrigom, tačnije suštinskim neznanjem države za problem i fenomen kulture, stavlja ove institucije u vulgarno preživljavanje. Bojim se da će ovakav odnos, pre svega budžetski, dovesti do toga da će pozorišta u želji da prežive morati da se okrenu primitivnim oblicima teatra što će se odraziti na našu celokupnu umetnost.

Koliko je, po vašem mišljenju, tanka linija između estrade i komercijalizacije?

– Komercijalni teatar nije sam po sebi problematičan. Sve dobre predstave u svetu su i popularne i gledane. Mi smo majstori da izmislimo tzv. „umetničke predstave“. To su one koje niko neće da gleda ali spadaju u red „vrhunske umetnosti“. Imati traženu predstavu ne znači po automatizmu vulgarno komercijalno pozorište. Juriti po svaku cenu za publikom i podilaziti njenom opštem (ne)ukusu može da odvede pozorište na stranputicu. Kao što ne postoji nikakva državna strategija za razvoj naše kulture, pa se i rubrike za kulturu u medijima smanjuju iz dana u dan na račun estrade i izveštaja o rijaliti programima, bojim se da će i prostor teatra za komunikaciju sa publikom biti sve manji.

Šta je presudno za održanje festivala u malim sredinama?

– Verujem da je dobro što postoji sve više pozorišnih centara ali mi imamo paradoks- višak festivala a manjak dobrih pozorišta. Ako pogledate da desetine godina održavanja Bitefa nisu ostavile nikakav trag na našem teatru onda se s pravom bojim za mladenovačku scenu. Ja bih više voleo da Mladenovac ima svoje odlično pozorište, a ne samo festival. Verujem da je umetnički direktor festivala Željko Hubač vanrednim i hvale vrednim ambicijama okupio kvalitetne ljude oko ovog festivala. Sama činjenica da se o njemu priča više nego o prethodnim izdanjima daje mi nadu da će se nešto suštinski pomeriti u poimanju pozorišne umetnosti u Mladenovcu. Voleo bih da festivali nisu cirkuska šatra koja dođe i ode ne ostavljajući trag za sobom . Ukoliko festival inicira kulturni život Mladenovca i ima dugoročnu korist, onda se može smatrati uspešnim.

Na Festivalu tokom predstojećeg vikenda

Subota 9. oktobar: 12 sati: Ivana Dimić, „Zmajovini pangalozi“, režija Boban Skerlić (Pozorište „Boško Buha“); u 19 sati: autorski projekat Jovana Carana, „Guskalica“ (Lutkarska scena Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, Zrenjanin).

Nedelja 10. oktobar: u 20 sati: Đorđe Milosavljević, „Igra u tami“, režija Jug Radivojević (Pozorište „Boško Buha“); po završetku predstave razgovor sa autorima i akterima na temu „Estetika tranzicije, tranzicija estetike – Teatar u raljama tržišta“ (Galerija Foaje).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari