Vratio sam Bosni opljačkanu kolekciju slikara Božidara Jakca

EKSKLUZIVNO Kako je kolekcionar Stojan Matić iz mesta Gaj kod Kovina u Banatu rešio da pomiri dva naroda

Ostavite komentar


  1. Naklon za Gospodina Matica is Kovina. Koliko jos ovakvih kulturnih velicina iz malih velikih varosi ostaje anonimno po ovoj poseljacenoj Srbiji.

  2. Postovani gospodine Maticu, Vas potez jeste ispravan. Hvala Vam.

  3. Evo ja sam jedan od tih 1000 koji smatra da je Vaš potez za svaku pohvalu!
    Bravo!!!

  4. Ako ćemo realno ova kolekcija pripada svim narodima i građanima BiH, jer je Jugoslovena podjednako bilo među svim etničkim i verskim grupama. Srbi su podneli najveću žrtvu za stvaranje zajedničke države Južnih Slovena. Ako 2 miliona stradalih u oba rata nije dovoljno, onda ne znam koji dokaz je potreban? Kralj Aleksandar Karađorđević je rođen kao Srbin, a umro kao Jugosloven, dok se Tito, osim peroda za vreme Drugog svetskog rata i 10-ak godina nakon završetka istog, izjašnjavao kao Hrvat. Jugoslavija je trebala da bude dobra ideja, ali je od početka bila politički nestabilna, zbog međunacionalnih trvenja. Zato se za manje od dve nedelje raspala aprila 1941-e, a umrla je u NDH. Druga Jugoslavija je stvorena na krvavim temeljima, zločinci nisu odgovarali, a komunisti su uz pomoć sile održavali lažno bratstvo i jedinstvo. Zato je krvavi raspad bio neminovan, a tome su pogodovale i međunarodne okolnosti, jačanje Nemačke i zauzetost Vašingtona raspadom SSSR-a. Kao što vidimo većina kolekcije je spašena od strane vojske Rep. Srpske, a deo je nestao nakon ulaska vojske i paravojnih grupa iz Hrvatske, što svedoči o tome ko je iste ukrao. Nama treba pomirenje među sobom i da se istraže i osude komunistički zločini.

      1. Gospodine Matiću, prava je šteta šta Vaše stavove o događajima iz poslednjeg građanskog rata u BiH bazirane na osnovu medijskih saznanja, a poznata je uloga medija u tom ratu. Šta Vi znate o tim sukobima. Šta ste Vi videli i doživeli sedećih Beču
        I na kraju, kud baš nađoste tog „Srboljuba“ iz Sarajeva. A za neke Srbe, izgleda da je autošovinizam jedini način da pokažu svoje mondojalustičko opredeljenje.

        1. U Bosni nije bilo građanskog rata. Bila je spoljna agresija Srbije, Crne Gore i Hrvatske uz podršku svojih trabanata u Bosni. To je bila agresija na međunarodno priznatu državu RBiH. Zločini u Bosni sa srpske strane su osuđeni na ICJ i Tribunalu kao genocid. Zločini hrvatske strane, na čelu sa Tuđmanom, Tribunal je presudio kao Udruženi zločinački pothvat, koji su počinile i srpske snage. Počinjen je i genocid urbicdom, nažalost Ustavni sud BiH i SDA sudije u njemu smatraju da za ruženje preko 1.200 objekata islamske kulture i poviejsti nije kriva RS. Kriv je vjetar, krive su saobraćajne nesreće u kojoj je stradalo preko 600 džamija.

          1. Ibro, majke ti, ako neko nema pravo da pominje ustav, to ste vi iz BiH. znaci imali ste 3 konstitutivna naroda. Svaki sa pravom veta. Pa ste ipak izglasali otcepljenje, negirajuci pravo Srba. Hrvati su imali isti „problem“. resili ga menjanjem ustava sa nadglasavenjem. Vi niste imali nikakav pravni osnov da izadjete iz YU. Znaci nikakav. Samo, i iskljucivo rat vas je vadio iz zajednice, postujuci tadasnji ustav ne bi mogli 1000 godina da izadjete.

        2. Dragi prijatelju, veruj mi, da o tom“građanskom“ ratu , koji nije građanski, jer se ratovalo sam na jednoj teritoriji( ne kod tebe i kod mene) znam isto kao i ti, ali smem da kažem istinu !

    1. Vidi se da si ti jedan zadrti protivnik antifašizma. Idi, liječi se.

    2. Hahahaha, zadnji put si napisao „na krvavim temeljima brratstva i jedinstva“ Zasto si sad izostavio taj deo? Komentar je skoro pa isti inace.

  5. Podrška gospodinu Matiću! Siguran sam da se ne sviđate nacionalističkoj gomili na vlasti i onima koji ih podržavaju.
    Ispravno ste postupili. Nije vam se pokvario kompas za sve ove godine. Bravo!!

  6. Vidi, poneko je znao da pored bele tehnike treba opljackati i umetnicka dela.
    Hvala Gosp. Maticu za lijepe geste vrijedne svakog postovanja i drustvenih priznanja. Onim drugim „kolekcionarima“ zelim radnike Sluzbe na vratima.

  7. Da li vam je jasno da čovek, između ostalog, a po sopstvernom priznanju, trguje kradenim umetničkim delima? Pokušao da proda, pa nije našao kupca? Pa saradnja sa sličnim likovima u Beču?

  8. Ovo je jedan od malograđana koji mit o sopstvenoj veličini baziraju na pljuvanju sopstvenog naroda.
    JESMO devedesete pretvorili u najsramotniji period svoje istorije i rađeno je što nikako ne bi smelo, ali ovakav poltronski stav u odnosu na druge, „svete“ valjda, je malograđanština i samoljublje kakvo se retko sreće.
    Da je rekao: to je bilo u vlasništvu tog i tog muzeja i njima vraćam- ok, ali reći za slike slovenačkog slikara, na kojima su političari, koji su sve bazirali na jugoslovenstvu, da pripada NARODU BIH (ako prihvatimo da tako nešto i postoji), je jadno.

  9. Suprotan primer je kolekcija advokata Popovića u Novom Sadu, u kojoj se nalaze opljačkane slike iz Bosne. I

  10. Kamo srece da smo pravna drzava (i da nemamo „najboljeg djaka pravnog fakulteta“ na celu drzave) pa da zakonom gonimo one koji su tu zbrku opljackali.

  11. Sta ce kultura tabloidnom nacionalizmu i rijaliti patriotizmu? „Na se, u se i poda se“ kulturni model. To je tako kad „pametniji (Srbin) popusta“. Ta recenica o „srpskom pasulju“ je sama za sebe dovoljna da pokaze svu glupost, prostakluk, umisljenost i oholost onih koji sebe smatraju srpskim nacionalistima. Ako su oni patriote onda vi, ja i nama slicni mozemo biti samo „autosovinisti“, „srbomrsci“, „Titovi Srbi“, „Srbi iz Titovog Jajca“ i slicno. Srpski patriota ne sme da ceni pametno, lepo i pravedno. Reći srpskom glupanu da je glup danas je cin nacionalne izdaje. Sa takvom ideologijom niti jedno dno nije dovoljno duboko. Uvek moze jace, brze, bolje.

  12. Ovaj komentar uz dvije fotografije ostavio sma na Facebook stranici g. Stojana Matića ispod posta o darivanju Jakčeve kolekcije grafika Republici Ibrahim Halilović Gospodine Matić! Hvala Vam na ovom velikom i značajnom daru za koji saznajem na Dan pobjede nad fašizmom! Hvala Vam za Vaše mišljenje o Bosni. Hvala Vam i za kritiku srbijanskog odnosa prema državi Republici Bosni i Hercegovini.Vaš gest sadrži mnogo važnih poruka i za sadašnje i za buduće generacije. Bosnu su svako na svoj način uništavali i vanjski i unutrašnji neprijatelji, ali Bosna se neće dati dok je njenih istinskih sinova, ma gdje bili. Bosna je univerzalna. Ona je kosmos. Toj univerzalnosti kosmosu pripadate i Vi.To ste dokazali ovim poklonom Jakčevih vrijednih umjetničkih djela koje su barbari ukrali iz Muzeja AVNOJ-a u Jajcu, a plemeniti ljudi poput Vas sačuvali i vratili tamo gdje pripadaju. Mene za taj Jakčev opus i poklon vežu posebne emocije i sjećanja. Kada je Božidar Jakac poklanjao ta svoje djela Muzeju AVNOJ-a u Jajcu, kao TV Sarajevo snimio sam taj plemeniti čin i izvijestio javnost. Imao sam čast da mi je Jakac poklonio sa vlastoručnom posvetom dvije svoje grafike – Jajce i Mostar, obje iz 1943. Uz sliku „Jelena, žena koje nema“ Mersada Berbera, koju mi je poklonio u Bakuu 1980. moj pogled sa radnog stola uvijek se zadrži na grafikama Božidara Jakca i slici Mersada Berbera. Moji izbjeglički dani u i u Njemačkoj i u Canadi tako su sadržajniji i ljepši… Te grafike i slika podsjećaju me na našu Bosnu, na sve lijepo, ali zlo koje nam je pričinjeno, ni krivim ni dužnim. Želim Vam svako dobro g. Matiću. (P.S. Da li su i ove dvije grafike u Vašoj zbirci koju ste poklonili Republici BiH) (Kada sam bježao iz Mrkonjića, nisam ponio sa sobom ništa. Kada je moja supruga, nakon dva i po mjeseca provedena u kućnom pritvoru bježala iz Mrkonjića sa dvoje malodobne djece i bratom koji je pušten sa logora Manjača, nije ponijela ni punu jednu najlonsku kesu, ali te dvije grafike i nešto obiteljskih fotografija, je ponijela…)
    (Dodana fotografija grafike B. Jakca „Jajce“ koja se s aposvetom nalazi u mojoj izbjegličkoj kolekciji

  13. Ja sam jedan od hiljadu.Potpuna podrška,to je put Srbije u Evropu,to je Evropa u Srbiji.Vaše prosuđivanje,ocene,procene,promućurnost,znanje i htenje,humanost i vizionarstvo,ljudskost i nesebičnost su vrh ljudskog postojanja.Zahvalnost vašoj supruzi na podršci jednom izuzetnom čoveku.

  14. to je sasvim ok gest
    jos da nekako gospodin uspe da otkupi i kucu cveca i pokloni je hrvatima, to bi bio gusht

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.