„Vražogrnački točak“ održan po 40. put u Vražogrncu pored Zaječara 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U Vražogrncu pored Zaječara je održana dvodnevna, 40. Smotra narodnih običaja „Vražogrnački točak“, jedinstvena u Srbiji po scenskom prikazu običaja u prelepom ambijentu porte Hrama Svete Trojice.

Žiri u sastavu: Zoran Katić etnokoreolog, Neli Nikolić i Milijana Vrućkić iz zaječarskog Centra za kulturu, doneo je odluku da je najbolji scenski prikaz običaja pripremio KUD ..Valakonje” iz istoimenog sela, drugo mesto osvojila je Izvorna grupa iz Rujišta, a treće ..Šljivar” iz Šljivara.

Za najbolju izvornu grupu žiri je proglasio KUD ..Romulijana” iz Gamzigrada.

Selektor Centralnog saveza amatera u kulturi Srbije Zoran Katić predložio je da na Republičkoj smotri narodnog stvaralaštva u Gornjem Milanovcu učestvuje KUD ,,Prevodnica” iz Vranja.

U revijalnom delu programa nastupili su gosti iz Bugarske, tancova grupa „Čitališta prosveta“ iz Rabrova kod Vidina.

U okviru pratećeg programa manifestacije održano je  takmičenje u kuvanju gulaša. Pobednik je ekipa ,,Ruj” iz Rujišta.

Organizovano je i takmičenje u tradicionalnim sportskim disciplinama. U nošenju točka oko bala pobednik je Stefan Kostić iz KUD-a ,,Šljivar”, u kotrljanju bale pobedili  su Jakov Vasiljević i Violeta Jonović takođe  iz KUD-a  ,,Šljivar, a u kotrljanju točka najbolja je Marija Nikolić iz Vražogrnca.

Organizator i pokrovitelj manifestacije je Grad Zaječar a u realizaciji pored Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu ,,Zoran Radmilović“ Zaječar, učestvovali su Turistička organizacija Grada Zaječara i Mesna zajednica Vražogrnac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari