Vredna ostavština Zorana Karajića 1

Na konkurs za direktora Šabačkog pozorišta niko se nije prijavio, a dosadašnji direktor Zoran Karajić odlazi u penziju.

Na sednici Gradske skupštine prvo je razrešen predsednik Upravnog odbora ove ustanove Aleksandar Stanković, da bi kasnije bio imenovan za v. d. direktora. Stanković je diplomirani pravnik i zaposlen je u JKP „Stari grad“, ali nije neposredno uključen u kulturnu produkciju u gradu.

Inače, za vreme mandata Zorana Karajića Šabačko pozorište zabeležilo je vredne rezultate i svrstalo se u najuspešnija pozorišta u Srbiji. Od pre dve godine u Šapcu se održava „Pozorišno proleće“, koje je po mišljenju mnogih najbolji pozorišni festival u Srbiji, a Karajić je bio selektor. Samo u prošloj sezoni predstava „Perikle“ po Šekspirovom tekst u režiji Nikite Milivojevića osvojila je 15 nagrada na domaćim i stranim festivalima, a „Rubište“ u režiji Kokana Mladenovića već je osvojila četiri nagrade na festivalu najboljih prvoizvedenih predstava.

U proseku po sezoni šabački ansambl ima pet do šest premijera, a sa pet igrajućih dana u nedelji to je najangažovanije pozorište u centralnoj Srbiji. U holu je otvorena galerija „Vladislav Lalicki“, gde se održavaju kvalitetne izložbe, a pre više od godinu dana Šabačko pozorište je pokrenulo časopis za kulturu i umetnost „Kod 21“, prvi ozbiljan časopis za kulturu posle četvrt veka u Šapcu.

Po svemu urađenom, velike su zasluge Zorana Karajića za dostignut visok nivo Šabačkog pozorišta, i to pre svega što je i sam glumac, sa najvišim priznanjima i nagradama i što poznaje i uspešno rešava probleme u pozorišnom životu. Na sednici Gradske skupštine predstavnik opozicije dr Aleksandar Pajić, inače v. d. pomoćnika ministra obrazovanja, ustvrdio je da niko nije hteo da se prijavi na konkurs, navodno zbog nezavidne situacije u ovoj instituciji. Gradonačelnik Nebojša Zelenović, kao i prilikom obeležavanja 175 godina pozorišnog života u Šapcu, rekao je da kulturom branimo naš identitet, da je ona osnov društva i njegovog razvoja, a nažalost postojeća vlast sve čini da unizi kulturu, uguši medije i slobodu mišljenja i govora. Šabac ulaže u kulturu više od sedam odsto iz gradskog budžeta, što dovoljno govori o odnosu prema kulturi, dok je na nivou države to oko 0, 64 odsto, zajedno sa ulaganjima u informisanje.

Ono što je verovatniji razlog da nije bilo prijavljenih kandidata jeste izuzetno visok renome Šabačkog pozorišta i rezultate koje je ostvario Zoran Karajić. Bolji poznavaoci prilika u kulturnom životu grada ukazuju da je Karajić, pored toga što je aktivan glumac, gotovo sve vreme prisutan u Šabačkom pozorištu, i da izuzetno poznaje ne samo domaću nego i stranu pozorišnu scenu i pozorišne poslenike. Uostalom rezultati govore da se to može postići samo predanim radom i poznavanjem složenog pozorišnog života čak i u teškim vremenima za srpsku kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari