Stručnjaci iz Muzeja nacionalne istorije Rumunije saopštili su da veruju da se u pepelu pronađenom u peći u jednom selu u toj državi nalaze ostaci nekih od sedam dela majstora modernog slikarstva ukradenih iz roterdamskog muzeja Kunsthal.


„Hemijskom analizom pripremnog sloja, ostataka platna i boja, utvrdili smo da je pepeo nastao sagorevanjem najmanje tri slike“, navodi se u saopštenju. Slike, čija se vrednost procenjuje na gotovo 30 miliona evra, uključuju dela Pabla Pikasa, Kloda Monea i Lusijana Frojda, a ukrala ih je grupa Rumuna u oktobru prošle godine. One potiču iz kolekcije Fondacije Triton, jedne od najvećih privatnih kolekcija u svetu, čiji vlasnik je holandski naftni i brodski magnat.

Istraga je ranije pokrenuta protiv šest državljana Rumunije, a proces je nazvan „pljačka veka“. Olga Dogaru, majka jednog od osumnjičenih, rekla je policiji da je nakon što je njen sin uhapšen skrivala umetnička dela na nekoliko lokacija u svom selu Karakliu na istoku Rumunije, pre nego što ih je zakopala na groblju i, najzad, spalila u peći. Ipak, ona je prošlog meseca promenila iskaz i na sudu u Bukureštu navela da nije spalila slike.

Pošto je slučaj izazvao pažnju širom sveta, rumunski reditelj Tudor Đurđiu objavio je da će snimiti film o nesvakidašnjoj pljački. „Razmišljamo da napravimo film na engleskom jeziku, sa vrhunskim evropskim i američkim glumcima“, izjavio je Đurđiu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari