Vučić ponovo pokrovitelj balkanskog "Teatra na raskršću": U takmičarskom delu pozorišnog festivala u Nišu šest predstava 1Narodno pozorište Niš: Foto V. Torović

Peti Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“ biće održan u Nišu od 2. do 8. septembra, a u takmičarskom delu učestvovaće šest predstava iz Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Crne Gore i Srbije.

Spasoje Ž. Milovanović, direktor i selektor „Teatra na raskršću“ i direktor niškog Narodnog pozorišta, koje organizuje festival, kaže da će njegovi pokrovitelji biti Ministarstvo kulture i Grad Niš, koji ga finansijski podržavaju, i predsednik Srbije „titularno“.

Pokroviteljstvo Aleksandra Vučića je, inače, na drugom „Teatru na raskršću“, 2020. godine, izazvalo nezadovoljstvo dela Saveta festivala, učesnika i autora, koji su podnosili ostavke i povlačili predstave.

Nakon njihovog protesta zbog „politizacije festivala“, on te godine nije održan, već je odložen za narednu, uz obrazložnje da se to čini zbog epidemije korone.

Milovanović kaže da ove godine nije bilo lako izabrati šest predstava od 110 koje su bile u konkurenciji, sa prostora od Turske do Slovenije, ne samo zbog njihove raznolikosti i kvaliteta, već i zbog toga što je festival limitiran budžetom, a Narodno pozorište scenom koja ne odgovara svim komadima.

„Sve predstave imaju zajedničku crtu- problem pojedinca, odnosno njegove svesti o sopstvenoj odgovornosti i o tome koliko i šta on sam može da promeni. Mi u Srbiji se stalno žalimo na nekog drugog, a ne prepoznajemo sopstveno činjenje ili nečinjenje i njegove posledice. Nismo želeli da se bavimo monumentalnim temama koje prazno odzvanjaju, više nas je interesovao pojedinac“, kaže Milovanović za Danas.

Vučić ponovo pokrovitelj balkanskog "Teatra na raskršću": U takmičarskom delu pozorišnog festivala u Nišu šest predstava 2
Spasoje Ž. Milovanović: Foto V.Torovic

Prema najavi organizatora, prve večeri, u ponedeljak 2. septembra, biće izvedena „Antigona“, Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice, u režiji Luke Marcena, a 3. septembra „Mister dolar“ beogradskog Narodnog pozorišta, po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Miloša Lolića.

U sredu 4. septembra publika će moći da vidi „Poetesu“, Srpskog narodnog pozorišta i udruženja građana „Novi tvrđava teatar“, po tekstu i u režiji Vide Ognjenović. Naredne večeri na repertoaru će biti predstava „Subota, nedelja, ponedeljak“, Gradskog satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Hrvatske, po tekstu Eduarda de Filipa, a u režiji Paola Mađelija.

„Ćelava pevačica“, Centra za kulturu Tivat iz Crne Gore, po tekstu Ežena Joneska, i u režiji Jagoša Markovića, igraće se 6. septembra. Sledeće večeri na sceni će se naći ansambl predstave „Elementarne čestice“, iz iz Naroden teatra „Ivan Vazov“ iz Bugarske, koju je režirao Kris Šarkov.

Na zatvaranju festivala, u nedelju 8. septembra, publika će moći da pogleda predstavu „Koštana“, Borisava Stankovića, niškog Narodnog pozorišta, u režiji Jana Maričića, koja će biti
odigrana u čast nagrađenih.

Festival je pripremio i bogat propratni program, u okviru kojeg će između ostalog biti odigrane predstave „Uspomene Sare Bernar“, u koprodukciji Hercegnovskog pozorišta i Herceg Festa iz Crne Gore, 3. i 4. septembra, i predstava „Kutije“ Bu Japim produkcije iz Istanbula u Turskoj, 6. i 7. septembra.

Za 5. septembar rezervisana je promocija knjige Radomana Kanjevca „Grešne misli na svetim mestima“. Svake večeri od 3. do 7. septembra, po završetku predstava, biće organizovan okrugli sto kritike.

U stručnom žiriju ovogodišnjeg festivala su univerzitetski profesor Nenad Novaković, ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi (Bosna i Hercegovina), Irena Šarović, balerina, koreografkinja i diplomirana dramaturškinja (Srbija), Dora Ružđak Podolski, rediteljka i profesorka (Hrvatska), dr Milica Bajić Đurov, scenografkinja i kostimografkinja (Srbija) i Dušan
Kovačević, glumac i producent ( Crna Gora).

„Teatar na raskršću“ ima status gradske kulturne manifestacije, a njegovi osnovni ciljevi su „afirmacija sličnosti i razlika kulturnog
identiteta država i naroda koji dele isti kulturni prostor“ i „jačanje međunarodne kulturne razmene“.

Vučić, politizacija ili korona?

Nakon što je Milovanović, pred drugi „Teatar na raskršću“, početkom 2020. godine, saopštio da će Vučić biti pokrovitelj festivala, oglasio se reditelj Igor Vuk Torbica, navodeći da mu to „izaziva sram i mučninu“ i pozvao producente da razmisle o učešću.

Potom je reditelj Kokan Mladenović odlučio da otkaže rad na predstavi „Sitničarnica kod srećne ruke“ koja je trebalo da otvori festival „Teatar na raskršću“, a „Čiki Gergelj“ teatar iz Temišvara je povukao Mladenovićevu predstavu „Labudovo jezero“, u znak solidarnosti sa njim i zbog „političke konotacije festivala“.

Od najavljenog učešća na festivalu odustali su Ulisis teatar iz Zagreba i Beogradsko dramsko pozorište, koji su trebali da nastupe sa predstavom „Tko se boji Virdžinije Vulf“, uz obrazloženje da to čine zbog obaveza glumca Radeta Šerbedžije, kao i Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba, sa komadom „Antigona“, takođe „zbog obaveza“.

Četiri od sedam članova Saveta festivala- Nebojša Bradić, Aleksandar Milosavljević, Dejan Petković i Darko Lukić- podneli su ostavke, takođe zbog politizacije festivala.

Direktor festivala Milovanović je ovakve događaje prokomentarisao rečima da je pokrovitelj „institucija predsednika, a ne Vučić kao ličnost“, te da „ne postoji nijedan segment društva, pa ni pozorišta, koji nije pod formalnim ili neformalnim pokroviteljstvom ove vlasti“.

Ipak, u avgustu te godine Narodno pozorište je saopštilo da se kompletan program „Teatra na raskršču“ odlaže za sledeću godinu, zbog pandemije korone.

Karte

Cena kompleta karata za glavni program festivala je 4900 dinara, dok su pojedinačne karte za svaku predstavu glavnog programa 1200 dinara za parter i 1000 dinara za balkon.

Prodaja kompleta karata za glavni program počela je 15. avgusta, a prodaja pojedinačnih karata počeće 22. avgusta.

Pojedinačna karta za predstavu „Uspomene Sare Bernar“ je 1000 dinara, a za predstavu „Kutije“ je 700 din.

Karte se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Niš radnim danom od 10 do 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari