Vukosavljević: Kultura govora nije u zavidnom stanju 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da kultura govora nije u zavidnom stanju, ali da je samo postojanje te teme na javnoj sceni znak da je urađen veliki posao.

„Kultura govora nije u zavidnom stanju, ni u medijama, ni u javnom prostoru, ni u institucijama. Ali čim su kultura govora, očuvanje kvaliteta jezika i afirmisanje kulture čitanja teme na javnoj sceni, mi smo uradili veliki posao“, rekao je Vukosavljević na obeležavanju četvrte godišnjice akcije „Negujmo srpski jezik“ u Biblioteci grada Beograda.

On je kazao da je cilj pokretanja akcije bio da se napravi kampanja koja će da traje godinama i čiji će smisao biti očuvanje srpskog jezika, upozorenje na jezičke nedoumice i povećanje kvaliteta govora.

Ta akcija je, kako je istakao, prešla granice Srbije, održana je i u Švajcarskoj, a očekuje se i da će još diplomatskih i konzularnih predstavništva u dijaspori da je prihvate.

„Ono što je za nas najbitnije je to što se akcija proširila izvan institucionalih i formalnih okvira“, rekao je Vukosavljević.

Humanitarac Arno Gujon, koji je predvodio „Karavan kulture govora“, kazao je da je počastvovan učešćem u toj akciji, jer se, kako je rekao, jezik nalazi u srži identita jednog naroda.

„Tako što negujemo jezik negujemo i sebe. Prenoseći jezik prenosmo ono što jesmo, kako bi naša deca bila ono što smo mi danas i ono što su bili naši preci“, rekao je Gujon.

On je kazao da je „važno da osvestimo decu o važnosti čitanja i da podstaknemo ljude da se bave kulturom govora tako što ćemo da im kažemo da postoje tehnike za to“.

Na obeležavanju godišnjice akcije prisustvovali su i učenici Osnovne škole „Milan Blagojević“ iz Lučana koji su pokrenuli akciju „Sačuvajmo ćirilicu“.

Akcija „Negujmo sprski jezik“, koja se bavi negovanjem i zaštitom srpskog jezika i pismenosti započeta je 2015. godine u Beogradu, da bi 2016. godine bila proširena na republički nivo.

Promotivne aktivnosti, koje su organizovanje u gradovima širom Srbije, uključivale su kulturne i edukativne programe i radionice insprisane očuvanjem srpskog jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari