Vukosavljević na lokalitetu Dvorine kod Aranđelovca najavio nova arheološka istraživanja 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetio je danas lokalitet Dvorine, u opštini Aranđelovac, gde se nalazila kapitalna crkva, a gde će, kako je rekao, istraživanja pokazati da li je istinito predanje da se na tom mestu nalazio dvor Pavla Bakića, poslednjeg srpskog despota.

Vukosavljević se prethodno, u Narodnom muzeju Aranđelovca, sastao sa predstavnicima muzeja, episkopom šumadijskim Jovanom, predsednikom opštine Aranđelovac Bojanom Radovićem, kao i predstavnicima Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Кragujevcu i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Na sastanku je razgovarano o rezultatima dosadašnjih istraživanja na lokalitetu Dvorine–Madžarsko groblje, radovima na konzervaciji ostataka crkve na Dvorinama, kao i utvrđivanje dinamike istraživanja i zaštite otkrivenih građevina.

„Nadam se da ćemo obrisati patinu sa našeg zlatnog srednjeg veka na još jednom lokalitetu u Srbiji. Ministarstvo će u saradnji sa stručnjacima maksimalno podržati dalji istraživački rad i postepeno otkrivanje ovog lokaliteta za posetioce i turiste. Mi imamo mnogo čime da se podičimo kao država. Veliko je kulturno nasleđe u Srbiji“, naglasio je Vukosavljević, prilikom posete lokaliteta Dvorine, saopšteno je iz ministarstva koje vodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari