"Vukov sabor" u Tršiću od 13. do 15. maja 1Đački Vukov sabor Foto: Centar za kulturu Loznica

Loznica i Tršić biće domaćini najmasovnije đačke manifestacije u Srbiji, a program obuhvata izložbe, radionice, takmičenja i predstavu.

Svečano otvaranje je u petak, 13. maja, u 12 časova, u Vukovom domu kulture, gde će posle „Himne Vuku“ u izvođenju hora Gimnazije „Vuk Karadžić“, pozdravnu reč imati Đurđica Stanić, prošlogodišnji đak generacije OŠ „Jovan Cvijić“.

Publika će imati priliku da uživa u operi „Dečja soba“, koju će izvesti Muzičko-opersko teatarska organizacija „MOTO“ i Malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda, pod pokroviteljstvom „Kreativne Evrope“.

Sat kasnije, u galeriji „Mina Karadžić“, biće otvorena izložba radova studenata Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda.

U subotu, 14. maja, u Tršiću će biti organizovana likovna, filmska, etnomuzikološka, kaligrafska, kao i radionice tkanja i animiranog filma „Anime“ iz Niša i dečjeg odeljenja Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ iz Niša.

"Vukov sabor" u Tršiću od 13. do 15. maja 2
Vukov sabor Foto: Centar za kulturu Loznica

Poslednjeg dana, u nedelju, 15. maja, Vukova spomen-škola od 10 časova, biće domaćin republičkog takmičenja srednjoškolaca iz srpskog jezika i jezičke kulture.

Start dečje trke „Stazama Vuka Karadžića“, koju organizuje Sportsko udruženje „Loznički trkači“ kod Vukove spomen-kuće, zakazan je za 11 časova, a učestvuju osnovci sa teritorije Loznice.

U 12 časova je otvaranje izložbe radova polaznika likovne radionice i proglašenje najuspešnijih radova.

Završna svečanost počeće u 13 časova.

Posle pozdravne reči Jelene Starčević, učenice trećeg razreda Srednje škole „Sveti Sava“, koja je osvojila drugo mesto na republičkom tekmičenju srednjih škola iz hemijske tehnologije, pozorišnu predstavu „Mala škola rokenrola“, izvešće glumci beogradskog Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda.

Autor teksta je Ljubivoje Ršumović, režiser Jagoš Marković.

51. Đački Vukov sabor, organizuje Centar za kulturu uz pokroviteljstvo Grada Loznice i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari