Militanti napadaju pakistansku policijsku akademiju i ubijaju stotinu polaznika. Indijska špijunka i njen partner igraju valcer u bogato nameštenom stanu u Islamabadu kako bi proslavili uspeh njihove misije. Ovo je scena iz filma „Waar“ (Udar) – pakistanskog prvog visokobudžetnog projekta koji je tokom oktobra počeo da se prikazuje u ovoj zemlji sa nuklearnim naoružanjem i 180 miliona stanovnika.

Snimljen uz podršku vojske, ovaj film opisuje svaki mogući aspekt pakistanskih loših odnosa sa njihovih nuklearnim rivalom – Indijom. Bez obzira na višedecenijsko neprijateljstvo, čak se i u Pakistanu, u liberalnijim krugovima, kaže kako film „Waar“ predstavlja oštru nacionalističku retoriku uz scene koje demonizuju Indiju.

Zaplet filma je jednostavan, i nabijen akcijom. Indijski negativci se udružuju sa islamističkim militantnima kako bi izvodili spektakularne napade širom Pakistana. Pakistanske bezbednosne snage deluju i spašavaju stvar.

„Kao i u drugim akcionim filmovima želeli smo da pokažemo trijumf dobra nad zlim. I da uradimo to uz spektakl“, kaže reditelj Bilal Lašari (31), koji naglašava veliku pomoć armije na logističkoj podršci – pre svega u scenama kada helikopteri nadleću planine i napadaju militante.

Film se pokazao uspešnim na prvim projekcijama. U prestonici su gledaoci skakali sa svojih sedišta i aplaudirali kada su na ekranu išle „patriotske scene“. Jedna od takvih scena je i ona u kojoj penzionisani pakistanski oficir pesnicama izobličava lice Indijca na krovu zgrade, dok njegova koleginica juri da demontira bombu ispod balkona. Jedna žena je, tokom projekciju, ukorila dečurliju koja su se kikotala, iznervirana jer se „smeju tokom tako ozbiljnog filma“.

„Waar“ je rađen skoro tri godine i koštao je oko 2,2 miliona dolara. To je mnogo za film u zemlji gde se prosečna kinematografsko ostvarenja snime za manje od 25.000 dolara. U prvoj nedelji prikazivanja film je zaradio skoro milion dolara – rekord za pakistansku kinematografiju. Film tek treba da bude prikazan u Indiji.

Pakistanci, inače, nisu bili u prilici da vide sličnu indijsku propagandu. Cenzura je sprečila prikazivanje filma „Ek Tha Tiger“, u kojem pakistanska agentica umesto odanosti zemlji bira za ljubav indijskog agenta. Taj bolivudski film je bio jedan od indijskih najuspešnijih ostvarenja u 2012. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari