Was Ist Kunst? Raše Todosijevića u Pragu 1Foto : Marinela Koželj

Reprezentativna izložba Dragoljuba Raše Todosijevića u Galeriji Kameno zvono u Pragu “Was Ist Kunst?” predstavlja ključne radove tog beogradskog konceptualnog umetnika iz proteklih 50 i više godina, ali nije retrospektiva u klasičnom smislu, već poziva iznova na promišljanje njegovih simbola, taktika i koncepata koji su, kako je istakao kustos Jakub Kral, i dalje živi i aktuelni u današnjem svetu, piše portal SEEcult.org

Kral je istakao u tekstu u katalogu da Todosijević, koji je prisustvovao otvaranju izložbe, pripada prvoj generaciji jugoslovenskih konceptualnih umetnika koji su se pobunili protiv zvanične doktrine umetničke produkcije – pre svega slikarstva, kontinuirano razvijane na akademijama umetnosti u Jugoslaviji od ranih 60-ih.

Jedan od ključnih aktera jugoslovenske i srpske neovangarde, čiji je rani fokus bio na kritici modernističke umetničke prakse, Todosijević je kasnije preusmerio kritiku na reinterpretaciju kontroverznih simbola, kao što je svastika.

Was Ist Kunst? Raše Todosijevića u Pragu 2
foto: Marinela Koželj

Izložba je podeljena na celine, u kojima svaki rad postepeno priča priču o umetnosti i umetničkom stvaralaštvu kao takvom. Radovi Todosijevića, kako je dodao Kral, bave se globalnim uslovima produkcije i distribucije umetnosti i, u izvesnoj meri, nagoveštavaju zaokret ka postmodernizmu.

Todosijevićeva umetnička praksa je poziv na reflektovanje uslova pod kojima umetnička dela i umetnost generalno postoje.

To je, kako je naveo Kral, i poenta pitanja “Was Ist Kunst?”, kojim je nazvan njegov ikonični rad iz 1978. godine i ujedno je i naslov izložbe.

Način na koji se daje odgovor na to pitanje odražava ne samo promene unutar sveta umetnosti, već i globalnu transformaciju diseminacije informacija, odnosno izrazitog odstupanja od percepcije tradicionalne linearne istorije kao postepenog prevazilaženja prethodnih epoha i pomeranje fokusa interesovanja ka još nedefinisanoj i stoga teško shvatljivoj sadašnjosti, navodi SEEcult.org.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari