XXIX Žički duhovni sabor „Preobraženje 2020“ uprkos velikim iskušenjima 1Foto:Z. Nikolić

„Već prve, daleke 1992 godine, kada smo, kao grupa pesnika entuzijasta, pokrenuli ovu sada već, prvorazrednu kulturnu manifestaciju suočili smo se sa velikim iskušenjima uzrokovanim procesima i posledicam rastakanja nekadašnje nam, zajedničke, države Jugoslavije“.

Ovo je danas  izjavio pesnik Miloš Milišić, predsednik Književnog kluba „Kraljevo“ otvarajući konferenciju za štampu na kojoj je najavljeno održavanje 29.-og Žičkog duhovnnog sabora „Preobraženje 2020“.

„Iskušenja je bilo i ratne 99-te godine obeležene, između ostalog, i NATO bombardovanjima, evo ih i ove 2020-te, obeležene pandemijom virusa korone ali mi, već naviknuti na iskušenja, čvrsti smo u naumu da ne prekidamo tradiciju održavanja ove manifestacije.

Dakle, Žičkog duhovnnog sabora „Preobraženje 2020“ biće sa nešto izmenjenim programom i sa nekim sadržajima koje ćemo ,poput recimo predstavljanja stvaralačkog opusa ovogodišnjeg laureata ,pesnika Milana Nenadića realizovati u oktobru“, rekao je Milišić.

I gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, predsednik Organizacionog odbora manifestacije Žički duhovni sabor „Preobraženje“ je naglasio da je kontinuitet manifestacije sačuvan a da će se ona sadržajima i obimom prilagoditi i ispoštovati sve propisane epidemiološke mere koje važe za okupljanja.

Direktor Narodnog muzeja Kraljevo, istoričar Darko Gučanin najavio je, za 18 avgust u 19 časova otvaranje izložbe u Galeriji muzeja posvećene stvaralaštvu Blagoja Srdića,poznatijeg po pseudonimu Braca Bonifaci.

Ovaj umetnik koji živi i radi u Kanadi je, sa poklonom od 24 umetnička platna, koja predstavljaju svojevrsni presek njegovog višedecenijskog rada, sebe uvrstio među najveće darodavce Narodnog muzeja Kraljevo.

Izložba u Kraljevu kojom se otvara XXIX Žički duhovni sabor „Preobraženje 2020“ je organizovana uz svojevrsnu pomoć i podršku ambasade Kanade u Beogradu.

Novinarima se,danas, na kraju konferencije za štampu, obratio i književnik Dejan Aleksić koji je ponovio ranije sopšteno obrazloženje žirija koji je ove godine radio u sastavu Vladimir Jagličić, Dejan Aleksić, mr. Ana Gvozdenović, Miloš Milišić i Dragan Hamović , u kome se kaže da se „Žička hrisovulja“ za 202o-tu godinu dodeljuje pesniku Milanu Nenadiću „za poeziju dubokog poistovećenja sa matičnim tlom i predanjem“.

Priznanje će mu biti uručeno u porti manastira Žiča na Preobraženje 19-og avgusta u 12 sati.

Milan Nenadić, rođen 1947. godine u Grkovcima kod Bosanskog Grahova. Važnije zbirke pesama: Stefanos (1971), Opšti odar (1978), Usamljena istorija (1979), Osvetna maska (1981), Drhtanje u svodu (1988), Venac za Gavrila (1991), Utočište (1994), Ugrušak (1997), Divlji bog Balkana (2003). Sa suprugom Ileanom Ursu prevodi sa rumunskog. Dobitnik svih značajnijih domaćih književnih priznanja. Školovao se u Bosanskom Grahovu i Sarajevu, živeo u Beogradu, Zrenjaninu, a sada živi u Petrovaradinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari