Za "Ćelavu pevačicu" u režiji Jagoša Markovića polovina festivalskih nagrada: U Nišu završen peti "Teatar na raskršću" 1Teatar na raskršću: Foto Youtube/Narodno pozorište Niš

Nagradu za najbolju predstavu na Festivalu drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“ dobila je „Ćelava pevačica“, u režiji Jagoša Markovića, koji je inače preminuo pre godinu dana.

Peti „Teatar na raskršću“održan je u Narodnom pozorištu u Nišu od 2. do 8. septembra, a u takmičarskom delu učestvovalo je šest predstava iz Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Crne Gore i Srbije.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Paolu Mađeliju za režiju predstave „Subota, nedelja i ponedeljak“ Filipa de Eduarda, u produkciji Gradskog satiričkog kazališta Kerempuh.

Glumica Olga Odanović dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu, gospođe Borio u predstavi „Ćelava pevačica“, inače rađene po tekstu Ežena Joneska i u produkciji Centra za kulturu Tivat.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Branku Vidakoviću, za ulogu gospodina Borio u istoj predstavi.

Za "Ćelavu pevačicu" u režiji Jagoša Markovića polovina festivalskih nagrada: U Nišu završen peti "Teatar na raskršću" 2
Narodno pozorište: Foto Vesna Torović

Nataša Stanišić je dobila nagradu za najbolju mladu glumicu, za ulogu Milice Stojadinović u predstavi „Poetesa“, po tekstu i u režiji Vide Ognjenović, a u korpodukciji Udruženja građanja Novi tvrđava teatar i Srpskog narodnog pozorišta.

Nagrada za najboljeg mladog glumca dodeljena je Martinu Dimitrovu za ulogu Bruna u predstavi „Elementarne čestice“ Mišela Uelbeka, u režiji Krisa Šarkova i u produkciji Narodnog teatra Ivan Vazov iz Bugarske.

Nagrada za scenografsko ostvarenje pripala je Nikoli Toromanovu za predstavu „Elementarne čestice“.

Nagrada za kostimografsko rešenje dodeljena je Mariji Marković Milojev za kostime u predstavi „Ćelava pevačica“.

Za "Ćelavu pevačicu" u režiji Jagoša Markovića polovina festivalskih nagrada: U Nišu završen peti "Teatar na raskršću" 3
Teatar na raskršću (arhiva): Foto sajt grada Niša

Mitja Vrhovnik Smrekar je dobio nagradu za originalnu scensku muziku, u predstavi „Antigona“ Dominika Smolea u režiji Luke Marcena i u produkciji Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica.

Nagrada za scenski pokret dodeljena je Lari Ekar Grlj za predstavu „Antigona „.

Specijalna nagrada za posvećen glumački izraz pripala je Sandri Bugarski za ulogu Meri od Merica u predstavi „Ćelava pevačica“.

Nagrade je dodelio stručni žiri, koji su činili Nenad Novaković, ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi iz Bosne i Hercegovine, Dora Ružđak Podolski, rediteljka i profesorka iz Hrvatske, Dušan Kovačević, glumac i producent iz Crne Gore, Irena Šarović, dramaturškinja i koreografkinja iz Srbije i Milica Bajić Đurov, scenografkinja i kostimografkinja iz Srbije.

„Teatar na rskršću“ je otvorio ministar kulture Nikola Selaković.

Završen je dodelom nagrada i izvođenjem predstave „Koštana“ Narodnog pozorišta Niš, nagrađenima u čast.

Spasoje Ž. Milovanović, direktor festivala i niškog Narodnog pozorišta, koje organizuje festival, saopštio je da su njegovi pokrovitelji Ministarstvo kulture i Grad Niš, koji ga finansijski podržavaju, i predsednik Srbije „titularno“.

 

„Ćelava pevačica“ dobila i nagrade kritike i novinara

Predstava „Ćelava pevačica“ je dobitnik i nagrade žirija okruglog stola kritike „Teatra na raskršću“.

Predstava je dobila i nagradu novinarskog žirija na festivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari